Hoe te netwerken om een baan te vinden
15 april 2015 
3 min. leestijd

Hoe te netwerken om een baan te vinden

Netwerken is de belangrijkste job hunting en recruiting methode. De meeste vacatures worden via-via vervuld. Veel mensen worden echter kriebelig van het woord netwerken, denken dat ze geen netwerk hebben en dat het vooral iets is voor ‘snelle jongens’ met gouden visitekaartjes. Niets is minder waar. Daarom een aantal adviezen om jouw netwerk in te zetten om een baan te vinden door jouw belemmerende overtuigingen over netwerken te ontkrachten.

“Ik ben geen netwerker”

Velen zien netwerken als het vragen om en uitdelen van gunsten en worden hier kriebelig van. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je netwerken gaat zien als het uitwisselen van hulp en advies. De meesten van ons netwerken op een natuurlijke manier, zonder dat we het netwerken zouden noemen.

We vragen om en ontvangen hulp en advies van mensen die we kennen in zo ongeveer elk aspect van ons leven – we denken er alleen niet op die manier bij na. Elkaar helpen verbindt mensen. We vragen om advies als we een nieuw mobieltje gaan kopen, een opleiding willen gaan doen en als we op zoek zijn naar een (liefdes)relatie. Dus waarom niet als we op zoek zijn naar een baan? Mensen vinden het leuk als je hen om hun mening vraagt en om je te helpen. Een mening hebben en anderen helpen zijn dingen die ons als mensen definiëren, een identiteit geven.

“Ik heb geen netwerk”

Velen onderschatten de kracht van hun netwerk en hoe snel je deze kunt uitbreiden. Met je huidige potentiële contacten heb je alles al in huis om zo ongeveer iedereen te leren kennen en alles te bereiken! Zoals hierboven vermeld ben je vaker aan het netwerken dan je denkt, maar zijn we ons hier niet altijd bewust van. Loop al je contacten maar eens na. We zijn allemaal onderdeel van verschillende netwerken. Familie, buren, vrienden, kennissen en medestudenten zijn enkele voorbeelden. Samen vormen zij ons sociale netwerk.

Je kunt beginnen met je bestaande netwerk en bijvoorbeeld het internet gebruiken om deze te versterken en nieuwe connecties aan te gaan. Sociale media zijn een uitstekende en efficiënte manier om jouw netwerk uit te breiden en te onderhouden. Realiseer je dat iedereen in jouw netwerk ook weer een netwerk heeft. De meeste mensen hebben meer dan 100 Facebook vrienden. Dit betekend dat je één stap verwijderd bent van meer dan 10.000 potentiële contacten. Dus haal al die dronken naaktfoto’s van je profiel en zet in je statusupdate dat je op zoek bent naar een baan. Ook kun je insiders van interessante werkgevers benaderen met vragen. LinkedIn is hier nog beter geschikt voor aangezien hier veel recruiters op actief zijn. Om door recruiters opgemerkt te worden zorg je voor een zo compleet mogelijk profiel en gebruik je de juiste vaktermen en functienamen (hier zoeken recruiters op).

netwerken-om-een-baan-te-vinden

“Ik weet niet waar ik over moet praten”

Een andere belemmering is het idee dat netwerken alleen is weggelegd voor vlotte babbelaars. Dit is een mythe. Netwerken gaat over het genieten van het proces, het gesprek, zonder daar een directe uitkomst aan te verbinden. Begrijp me niet verkeerd: je zult zeker een specifiek doel moeten hebben in een netwerkgesprek, alleen de kunst is om je daar niet al te druk om te maken. Stel je open op, focus je op het leren kennen van de ander en ontdek overeenkomstige interesses. Om potentiële win-win situaties te ontdekken heb je geen bijzondere gespreksvaardigheden voor nodig. En door boeken te lezen over netwerken, cursussen te volgen, te oefenen, door bewust meer gesprekken aan te gaan, meer te gaan netwerken, kun je er alleen maar beter in worden.

“Ik heb niets te bieden aan mijn netwerk”

De meest succesvolle netwerkers denken over netwerken in termen van ‘wat kan ik bijdragen aan mijn netwerk?’ Met deze mindset straal je energie en sociale competentie uit (wat zich terugbetaald). Echter, als je aan het begin van je carrière staat heb je misschien het gevoel dat je niets of weinig te bieden hebt aan je netwerk, vooral in vergelijking met ervaren ondernemers, managers of professionals. Niets is minder waar. Ervaring staat niet gelijk aan iets te bieden hebben. Drive en ambitie zijn vaak meer waard dan ervaring. Iedereen heeft bepaalde interesses waar ze graag over praten of dat nou is met iemand die veel ervaring heeft of niet. Bovendien vinden ervaren netwerkers het verfrissend om eens een keer met een jong iemand te praten, met andere perspectieven en ideeën.


Op zoek naar een baan?

Jooble is de website waar u vacatures kunt vinden van het hele internet.

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen