Scriptie schrijven als creatief ambacht
14 oktober 2014 
2 min. leestijd

Scriptie schrijven als creatief ambacht

Een scriptie schrijven vergt naast de nodige kennis over wetenschappelijke en professionele conventies ook creativiteit en natuurlijk hard en slim werken. Je kunt het schrijven van een scriptie zien als een creatief ambacht, iets dat los van aangeboren talent altijd oefening en weloverwogen keuzes vereist. De volgende zes tips zijn bedoeld om je hierbij te helpen.

1. Bepaal wat je wilt zeggen, met welk doel en voor welk publiek

Schuif de scriptiehandleiding en het schrijfhandboek aan de kant (dat komt later wel) en bepaal eerst wat je boodschap is, welk doel en welk publiek je hiermee wilt bereiken. Probeer de gezichten van de lezers van jouw scriptie voor je te zien ‘door het beeldscherm heen’.

2. Schrijven begint met het bepalen van de inhoud

Het schrijven van een scriptie begint niet bij de eerste keer dat je het toetsenbord indrukt nadat de resultaten binnen zijn. Nee, het scriptie schrijven begint in feite al bij het nadenken over het onderwerp en gaat verder bij het formuleren van de probleemstelling, het schrijven van het onderzoeksvoorstel en het samenvatten van literatuur. Wanneer de onderzoeksresultaten binnen zijn ben je normaal gesproken al op de helft van je scriptie en is de inhoud en structuur al grotendeels bepaald.

3. Maak een planning

Ga niet zomaar schrijven. Bij het bouwen van een huis gaat je ook niet zomaar wat bakstenen op elkaar metselen. Je bepaalt eerst wat je te doen staat en in welke volgorde je dit het beste kunt doen. Een planning (klik hier voor een voorbeeld planning voor je scriptie) geeft structuur en overzicht op papier, maar ook in je hoofd.

4. Probeer niet anders of mooier te schrijven dan je spreekt

Scriptie schrijvers hebben nog wel eens de neiging teksten overdreven netjes te formuleren. Hierdoor wordt de tekst vaak moeilijker leesbaar en minder begrijpelijk. Sla ook niet door in spreektaal (en gebruik nooit de ik-vorm), maar maak het niet complexer dan nodig en schrijf alsof je een rondleiding geeft in je nieuwe huis. Dit bekent ook dat je herhalingen en andere overbodige tekst vermijdt. Bij een rondleiding in je nieuwe huis laat je immers ook geen kamers twee keer zien en sla je ook de inhoud van de keukenkastjes over.

5. Eerst schrijven, dan corrigeren

Schrijf eerst de hele scriptie (of het tussenproduct) uit en ga daarna pas corrigeren. Zo boek je sneller vooruitgang. Als je direct tekst corrigeert belemmer je het creatieve proces en kan het regelmatig voorkomen dat deze alsnog wordt verwijderd en je het dus voor niets hebt gedaan.

6. Schrijf met je oren

Door de tekst hardop (aan jezelf) voor te lezen kan je er snel achter komen waar het stroef loopt. Tenslotte, om de laatste haperingen eruit te halen laat je jouw scriptie door een proeflezer beoordelen. Succes!

Deze blogpost is geïnspireerd op eigen ervaringen als student, onderzoeker, scriptiebegeleider en blogger alsmede op het boek ‘De Schrijfwijzer’ van Jan Renkema.


Tips en feedback op jouw scriptie?

De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp op maat. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen