Interview transcript

Interview transcript

Een interview transcript (uitgetypt interview) is aan te raden (en vaak zelfs verplicht) om het 'bewijsmateriaal' veilig te stellen, zodat de onderzoeksresultaten zijn te herleiden. Uiteraard dien je eerst een geluidsopname te maken van de interviews. Hier kun je een professionele recorder voor gebruiken, maar de  opnamekwaliteit van de huidige smart phones is vaak net zo goed. Het produceren van een interview transcript kost veel tijd en is zeker niet de meest leuke klus. Voor een interview transcript van een geluidsopname van een uur staat zo’n 4-8 uur afhankelijk van typesnelheid, nauwkeurigheid (ook kreten als ‘uh’ en ‘uhm’?) en (waar van toepassing) vermelding van opvallende lichaamstaal, stemgebruik en gezichtsuitdrukkingen. Of dit allemaal nodig is hangt af van het type onderzoek en/of de eisen van de opleiding/scriptiebegeleider. interview-transcript

Transcriptiesoftware

Er is allerlei software beschikbaar die behulpzaam is bij het uitwerken van een interview transcript, zoals:
  • AmberScript: deze innovatieve web based tool zet interviewopnamen automatisch om in tekst. Nadat je een geluidsbestand hebt geüpload, geeft de software binnen een enkele minuten het resultaat terug. Zeer gebruiksvriendelijk, 90% nauwkeurig en werkt zowel voor Nederlandse als Engelse interviews. Je kunt AmberScript gratis uitproberen!
  • Express Scribe: opnames vertraagd of versneld afspelen met voetpedaal of sneltoetsen. Gratis versie te downloaden (klik op bovenstaande link).
  • f4 (Windows) en f5 (Mac): spoelt een klein stukje terug bij verder gaan na pauzeren, zodat je weet waar je gebleven bent. Automatisch of handmatig tijdstippen toevoegen aan transcriptie, snelheid instellen en automatisch back-ups maken.
  • Transcriva (Mac): opnames vertraagd of versneld afspelen. Heeft een geluidsopnamefunctie. Slaat tussendoor automatisch je werk op.
Het uittypen van een interview transcript wordt door onderzoekers vaak uitbesteed (hier zijn vele betaalbare online services voor beschikbaar, bijvoorbeeld transcriptiedirect.nl of uitgetypt.nl). Echter, door het zelf te doen bespaar je geld en raak je beter bekend met de interview data, wat de analyses makkelijker maakt voor jezelf. Een middenweg is dat je alleen de belangrijkste interview transcripts zelf doet en de rest uitbesteed. Ten slotte is het aan te raden om de opnames en interview transcripts een duidelijk herleidbare en uniforme naam (bijv. volgnummer, datum en eventueel de initialen van de respondent) te geven. Hierdoor kun je alles snel terugvinden en van elkaar onderscheiden.

interview-transcript
Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?