De 6W formule om ideeën te onderbouwen met bewijsmateriaal
12 maart 2018 

De 6W formule om ideeën te onderbouwen met bewijsmateriaal

We gebruiken bewijsmateriaal (evidence) in scripties, essays of adviesrapporten om onze ideeën of claims te onderbouwen. Bewijs spreekt nooit voor zichzelf, maar altijd voor of tegen een idee. Wat als bewijs geldt wordt volgens de beroemde wetenschapper Karl Popper altijd gedreven door ideeën:

“You can neither collect observations nor documentary evidence, if you do not first have a problem.”

Het grote gevaar, wat ik vaak zie bij het coachen van studenten, is dat je alle informatie wilt noemen die je bestudeerd hebt. Na al dat harde werk wil je natuurlijk aan de lezer, met name de scriptiebegeleider, laten zien dat je veel kennis hebt opgedaan. Tijdens een onderzoek stuit je op allerlei informatie die niet direct relevant is voor het probleem. De kunst is echter om alleen direct relevante informatie te gebruiken en om niet meer bewijs te gebruiken dan nodig is.

de-6w-formule-wat-waarom-wie-wanneer-waar-hoe

De 6W Formule

De 6W Formule kan erg behulpzaam zijn als checklist bij het beoordelen van bewijsmateriaal. Je dient jezelf bijvoorbeeld af te vragen of het materiaal relevant is en de bronnen van voldoende kwaliteit zijn. De 6W Formule bestaat uit 6 vragen (waarvan er gek genoeg één met een H begint). Deze vragen beantwoord je om geschikt bewijs te selecteren:

  • Waarom is dit bewijsmateriaal interessant? Waarom wil ik dit bewijsmateriaal gebruiken? Waarom is het interessant of belangrijk? Waarom zou de lezer dit relevant vinden?
  • Wie is de bron van dit bewijsmateriaal? Zijn zij geloofwaardig, gezaghebbend en legitiem?
  • Welk punt bevestigt of verwerpt dit bewijsmateriaal? Bewijst dit het punt of gaat het slechts om een suggestie?
  • Wanneer is het bewijsmateriaal verzameld en gecreëerd? Hoe recent is dit? Is het gedateerd? Is er recenter bewijs dat bruikbaarder is?
  • Waar heb ik dit bewijsmateriaal gevonden? Kan ik een bron citeren?
  • Hoe zal ik dit bewijsmateriaal gebruiken? Hoe is het bewijsmateriaal geproduceerd? Hoe staat dit bewijsmateriaal in relatie tot ander bewijsmateriaal dat ik gebruik? Is het vergelijkbaar?
  • Hoe kan ik het presenteren als bewijs? Kan ik citaten, grafieken, kaarten, diagrammen of afbeeldingen gebruiken? Kan ik voorbeelden geven van statistisch bewijs om de betekenis te verhelderen?

AmberScript

Het toepassen van de 6W Formule kan een enorme kwaliteitsboost geven aan je scriptie. Hoewel de 6W vragen vrij logisch zijn, worden ze vaak over het hoofd gezien. Dit heeft wellicht te maken met de enorme hoeveelheid en complexiteit aan informatie die we moeten verwerken. Tip: pak deze vragen erbij voordat je data of literatuur gaat verzamelen. Dan kan je een hoop onnodig werk voorkomen. Succes!

Claudia
Door

Claudia

op 3 May 2017

Super fijn dat ik dit zo makkelijk op deze goede site kan vinden. Graag zou ik willen weten wat de bron is van deze 6 w formule. Kan iemand mij daarbij helpen?

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 7 May 2017

Hoi Claudia, De 6W formule is een praktisch hulpmiddel en geen wetenschappelijke methode. Er zijn dus ook geen wetenschappelijk verantwoorde bronnen voor te vinden. Zelf weet ik ook niet meer welke bronnen ik hiervoor heb gebruikt. Mocht je dit artikel als bron gebruiken dan kun je 2015 als publicatiejaar noteren (12 maart om precies te zijn). Succes! Met vriendelijke groet, Luuk

ppppppokjhbgvccx
oeghrighrgh
Door

oeghrighrgh

op 5 October 2021

hallo

Remco
Door

Remco

op 26 June 2018

De bron voor de 6 w's is Nel Verhoeven zoals beschreven in het boek Wat is onderzoek, vijfde druk 2014

Rudy
Door

Rudy

op 23 November 2019

Verhoeven, N. (2018). Wat is onderzoek? (6de editie). Amsterdam: Boom uitgevers Amsterdam B.V.

Leiderschap blogger
selma
Door

selma

op 23 April 2020

Goedenmiddag, klopt het dat de 6-methode op een juiste volgorde moeten worden beantwoord?

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 23 April 2020

Hoi Selma, Er zit inderdaad een logische volgorde in, al is deze niet heilig. De waarom-vraag is het belangrijkst en word logischerwijs als eerste gesteld. Maar de vraag 'waarom is dit bewijsmateriaal interessant?' kun je niet altijd beantwoorden voordat je een aantal andere vragen hebt beantwoord. Groeten, Luuk

Petra
Door

Petra

op 4 February 2021

Hoi Luuk, moet je de 6 w's met literatuur onderbouwen om tot de goede antwoorden te komen? Groetjes petra

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 4 February 2021

Hoi Petra, Ik weet niet of ik jouw vraag begrijp. De 6W's zijn juist een hulpmiddel om tot kwalitatief goede literatuur (of ander bewijs) te selecteren. Is dat een antwoord op jouw vraag? Groeten, Luuk

Jan-Willem
Door

Jan-Willem

op 10 April 2021

de H kan vervangen worden door 2 w's: "Welke wijze". Zodoende heb je het over de 7w formule :)

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 11 April 2021

Bedankt voor de suggestie Jan-Willem. Dan zou het 'Op welke wijze...' moeten zijn en begint de zin nog steeds niet met een W ;)

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen
arrow_drop_up arrow_drop_down