Eerste hulp bij SPSS: Waar te beginnen voor dummies?
23 februari 2015 
3 min. leestijd

Eerste hulp bij SPSS: Waar te beginnen voor dummies?

Kan jij wel wat hulp gebruiken met SPSS? Zoals je waarschijnlijk weet is SPSS het meestgebruikte statistische computerprogramma in de sociale wetenschappen en wordt het vaak gebruikt in de psychologie, sociologie, communicatie, marketing, marktonderzoek, bedrijfskunde, politicologie, etc. Grote kans dus dat je als hbo of wo afstudeerder met een sociale/commerciële studie met SPSS te maken krijgt wanneer je jouw kwantitatieve data-analyse gaat doen. Redelijke kans dat je alweer bent vergeten hoe dit werkt of dit nooit fatsoenlijk is behandeld tijdens je studie. Daarom een korte uitleg van de SPSS omgeving. Wat zit waar? En waar te beginnen?

SPSS opstarten

Laten we er even vanuit gaan dat je SPSS nog nooit hebt opgestart (ga anders verder naar het volgende kopje). Direct nadat je SPSS hebt opgestart verschijnt er een opstartvenster met verschillende keuzemogelijkheden.

opstartvenster-spss

Open an existing data source kies je als je al een dataset hebt. Wanneer dit is aangevinkt kun je onder More Files… kiezen als het gewenste bestand er niet bij staat. Nieuw bestand aanmaken? Kies dan voor Cancel.

De SPSS omgeving

Er zijn twee belangrijke vensters in SPSS: de ‘data editor en de ‘viewer’. In de data editor voer je data en variabelen in en kun je deze bewerken. Dit is het venster waar je standaard in terecht komt als je SPSS opstart. Met het tweede venster bekijk je de resultaten van je analyses. Deze verschijnt automatisch als je een analyse hebt uitgevoerd.

De data editor bestaat vervolgens uit twee tabbladen: Data View en Variable View. In de data view staat, het kan het ook anders, de data. De variable view leent zich om variabelen aan te maken en aan te passen.

hulp-bij-spss-variable-view

Zo ongeveer alle analyses voer je uit via Analyze boven in het menu. In zeer zeldzame gevallen gebruik je de SPSS Syntax Editor (File –> New –> Syntax), waarmee je handmatig commando’s kunt invoeren.

Variabelen aanmaken en data invoeren

De eerste echte handeling die gaat verrichten in SPSS is het aanmaken van variabelen. Ga je naar het tabblad Variable View en volg deze instructies.

Vervolgens kun je data invoeren in de Data View. Je ziet hier in de kolommen de aangemaakte variabelen staan. Elke rij staat voor een respondent. Een ontbrekende waarde (missing value) kun je gewoon weglaten. Later kun je aangeven hoe je omgaat met missing values.

hulp-bij-spss-data-editor

Hoe verder?

Als de data is ingevoerd ga je de data verkennen en vervolgens analyseren. In de ‘Statistiek met SPSS’ kennisbank vindt je uitleg over specifieke analyses.

Klik hier om naar de Statistiek met SPSS kennisbank te gaan >>

Hulp nodig met SPSS?

Heb je moeite met SPSS of andere aspecten van je scriptie? Investeer in jezelf en schakel een professionele scriptiecoach in van de afstudeerconsultant. Neem direct contact op voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Klik  hier om een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan te vragen >>

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen
arrow_drop_up arrow_drop_down