Hoe je een essay schrijft
10 maart 2018 
7 min. leestijd

Hoe je een essay schrijft

Een essay, paper of scriptie schrijven is voor vele studenten de grootste uitdaging van hun studie. Tentamenstof erin stampen gaat vaak wel, maar zelf een stuk schrijven… En zelfs voor degenen die schrijver willen worden (houden misschien van zelfpijniging). Niet weten waar te beginnen (writer’s block), nachten doorhalen om het essay af te krijgen… En niemand heeft je verteld dat je een eigen mening mag hebben. Het kan een gek idee zijn om het oneens te zijn met al die academici die er jaren onderzoek naar gedaan hebben. Dit zijn allemaal geen gekke ideeën aangezien – literaire studies daargelaten – tijdens je studie weinig aandacht wordt besteed aan schrijfvaardigheden. Hierdoor blijft het iets ongrijpbaars. Het lijkt op een kunstje waar je aanleg voor moet hebben. Niets is minder waar. Er zit wel degelijk een systeem in. Als je dit systeem kent is het een kwestie van oefenen. Dit proces kan nog verder versneld worden door gerichte feedback van een expert, wat vaak ontbreekt.

Waarom een essay schrijven?

Veel gehoorde redenen om een essay of paper te schrijven zijn: “omdat het moet”, “om een goed cijfer te halen”, “om de docent te laten zien wat ik weet” en “om een punt te maken”. Terwijl de eerste drie redenen legitiem lijken, heeft een essay uiteindelijk één simpel doel: een betoog houden. Met dit betoog beantwoord je een specifieke (onderzoeks)vraag, demonstreer je dat je het onderwerp kritisch hebt bestudeerd, presenteer je een rationeel betoog, gebruik je een academische schrijfstijl en zorg je voor professionele vormgeving. Onthoud vooral goed dat een essay een betoog is en niet een samenvatting van wat je gelezen hebt. Raak dus niet in de verleiding om te pronken met al je vers opgedane kennis (een essay is geen selfie), maar gebruik alleen kennis die echt bijdraagt aan het punt dat je wilt maken. Tenslotte is het belangrijk dat je een essay schrijft over een onderwerp waar je gepassioneerd over bent of waar je wakker van ligt.

Wat is een essay?

Zie een essay als een gedachtenexperiment. Een essay neemt de lezer op reis van vertrekpunt (inleiding) naar bestemming (conclusie). Een essay stipt een onderwerp aan en beantwoordt een vraag aan de hand van een betoog. Dit doe je door academische argumenten te gebruiken. Deze bestaan uit drie elementen: een claim, een reden voor deze claim, en redeneringen en bewijzen om de reden aan de claim te koppelen. Een redenering bestaat uit ideeën in een logische structuur, terwijl bewijs informatie is die suggereert of demonstreert dat deze ideeën geloofwaardig zijn. Bijvoorbeeld: “Een communistisch regime is onhoudbaar, wat gedemonstreerd wordt door activiteiten van overheden om het overeind te houden, zoals censuur en een uitreisverbod.”

essay-schrijven

Beginnen!

Een goed begin is het halve werk, om maar even een cliché te benoemen. Een goed essay wordt gepland, geschreven en geredigeerd (in deze volgorde). Werk uit wat je wilt zeggen, schrijf het op en maak het prettig leesbaar. Klinkt simpel toch? Studenten en schrijvers hebben echter vaak last van uitstelgedrag. Je hoopt stiekem dat de opdracht verdwijnt, je besluit iets belangrijkers te doen (zoals de afwas) of een korte pauze te nemen die op mysterieuze wijze erg lang wordt. Hiertegen zijn grofweg twee verschillende strategieën aan te reiken. Strategie één is voor hardnekkige uitstellers: leg alles naast je neer en spreek met jezelf af dat je 20 minuten non-stop aan je essay gaat werken. Als je eenmaal bezig bent zul je zien dat dit al gauw meer dan 20 minuten worden. Strategie twee is voor uitstellers die in het bijzonder een hekel hebben aan schrijven: breng het schrijven dichter bij het spreken. Schrijf alles op wat spontaan in je opkomt en let daarbij niet op schrijfstijl, spelling en interpunctie. Dat komt later wel.

AmberScript

De vraag beantwoorden

De eerste stap in het plannen van je essay is het beantwoorden van de vraag. Om dat te doen, moet je ten eerste de vraag goed begrijpen (wat is de reikwijdte en context?) en dit uiteindelijk aan de lezer communiceren. Je plaats een figuurlijk raamwerk om het essay heen. Termen die je hierbij gebruikt zijn bijvoorbeeld “in de context van…”, “in het licht van…”, “met betrekking tot…” Het tweede gedeelte, het beantwoorden van de vraag, is een proces dat bestaat uit het creëren, toetsen en verfijnen van het standpunt. Met dit standpunt (of ‘thesis statement’) druk je één idee uit in een enkele zin, beantwoord je de vraag van het essay op een direct wijze en doe je een claim waar een lezer het oneens mee kan zijn (anders is het geen standpunt of is het niet de moeite waard om een essay over te schrijven).

Een outline schrijven

De beste manier om de structuur van een essay te creëren is door een ‘outline’ te schrijven. Een outline is een miniatuurversie van het jouw essay, geschreven in genummerde losse zinnen of steekwoorden. Een essay heeft altijd de basisstructuur van inleiding, body en conclusie. De inleiding bestaat uit de achtergrond van het betoog (wat is de achtergrond en waarom is deze relevant?) en sluit af met jouw standpunt. Alinea’s vormen de bouwstenen van de tekst. ‘Piramide’ en ‘trechter’ zijn twee verschillende methoden om een alinea op te bouwen. De piramide is de meest gebruikte. Dit type alinea begint met een bewering of uitspraak die vervolgens wordt toegelicht of beargumenteerd. Daarin kun je eventueel verschillende niveau’s aanbrengen (hoofdpunten, subpunten). De conclusie zet jouw betoog in een bredere context en beschouwt de toekomst. Het geeft antwoord op de ‘so what?’-vraag die wellicht bij jouw lezer opkomt tijdens het lezen van je essay.

Een draft schrijven

Een draft is een eerste versie van jouw essay. Probeer deze niet perfect te maken. Focus je op het creëren van tekst. De volgende 10 tips helpen je bij het schrijven van een draft:

 1. Stel je voor dat je tegen je lezer spreekt en schrijf op wat je tegen ze zou zeggen
 2. Begin waar je maar wilt: zo stimuleer je momentum en creativiteit
 3. Schrijf zo snel mogelijk: focus op creëren, niet corrigeren en gebruik […] als er gaten vallen
 4. Houd je aan de outline: pas deze pas aan als je echt vastloopt of fundamenteel nieuwe inzichten krijgt
 5. Gebruik de zinnen van de outline als triggers: schrijft een alinea achter elke zin uit je outline
 6. Gebruik vragen uit je notities om antwoorden op te wekken: houd een soort conversatie met jezelf
 7. Als je vastloopt, zoek dan naar bewijsmateriaal (kijk uit voor plagiaat)
 8. Herzie jouw standpunt regelmatig o.b.v. nieuwe kennis en inzichten
 9. Corrigeer niet: je bespaart veel tijd door aan het eind pas te corrigeren
 10. Neem korte pauzes, maar zwicht niet voor afleidingen

essay-schrijven

Redigeren

Na het schrijven van de draft ga je redigeren of corrigeren. Dit helpt je met het denkproces, het effectief communiceren van je ideeën en natuurlijk het halen van een goed cijfer. Maak de tekst zo eenvoudig mogelijk, maar nooit eenvoudiger dan de realiteit. Wees correct, maar gebruik geen moeilijk te begrijpen academische taal waar dat niet nodig is. Gebruik nooit meer woorden dan nodig. Waarschijnlijk is je draft langer dan de definitieve essay, omdat het tijd en moeite kost om een tekst to-the-point te maken. Het doel is een tekst die accuraat, beknopt en helder is.

Check de alinea’s op de volgende richtlijnen:

 • Eén idee per alinea, verwoord in de eerste zin
 • Ongecompliceerd zinnen: varieer in lengte (maar nooit meer dan 25 woorden) en verbind zinnen met elkaar
 • Gebruiken gepaste woorden: die de lezer begrijpt, uit de gebruikte bronnen, alleen woorden die je gebruikt
 • Minimaal drie zinnen per alinea

Laat het essay vervolgens door anderen corrigeren om onnodige fouten eruit te halen. Lees het tenslotte nog één keer goed door voordat je het inlevert. Succes!


Hulp nodig bij het schrijven van een essay?

De afstudeerconsultant biedt scriptie coaching op maat. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>

anoniem
Door

anoniem

op 01 Dec 2016

cool artikel

man
Door

man

op 01 Dec 2016

ja klopt

Door Door niemand
Door

Door Door niemand

op 01 Dec 2016

ja man

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 01 Dec 2016

Bedankt voor de complimenten anoniem, man en Door Door niemand ;)

Inge
Door

Inge

op 05 Dec 2016

"beantwoord een vraag een de hand van een betoog" moet aan de hand zijn neem ik aan, voor de rest erg handig!

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 06 Dec 2016

Scherp Inge, dank voor de feedback.

Maarten
Door

Maarten

op 09 Jan 2017

*beantwoordt ;)

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 09 Jan 2017

Bedankt voor de input Maarten. Met z'n allen komen we er wel ;)

rex magnus
Door

rex magnus

op 08 Feb 2017

er staat een fout op de site: 'Terwijl de eerste drie redenen legitiem lijken, heeft een essay uiteindelijk één simpel doen: een betoog houden. 'Doen' moet volgens mij 'doel' zijn.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 08 Feb 2017

Dank voor de feedback Rex.

je moeder
Door

je moeder

op 25 Jan 2018

Ja

je moeders moeder
Door

je moeders moeder

op 15 Feb 2018

perfect gedaan ouzo

Brakke barkie
Door

Brakke barkie

op 18 May 2018

Tof man

John
Door

John

op 13 Mar 2019

Ik ga binnenkort mijn first essay schrijven en kwam hier terecht. Heel nuttig, bedankt mijnheer Tubbing. Een mooie essay over het schrijven van een essay, bravo!

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 13 Mar 2019

Goed om te horen John. Graag gedaan.

Harry Boter
Door

Harry Boter

op 16 Apr 2019

hopelijk haal ik nu voor het eerst een voldoende :/

Rowie
Door

Rowie

op 02 May 2020

Hallo, wanneer je in het hoofdstuk methodologie hebt beschreven dat je in totaal 6 respondenten ondervraagt. Door de corona omstandigheden zijn dit er uiteindelijk 5 geworden, waar kan ik dit het beste beschrijven? Groetjes, Rowie

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 02 May 2020

Hallo Rowie, Zelf hanteer ik als vuistregel dat je in het hoofdstuk methodologie alleen zaken beschrijft die bekend waren voorafgaand aan het uitvoeren van het empirisch onderzoek. Als je interviews afneemt kun je overwegen om het aantal respondenten in de methodologie te beschrijven. Voor enquêtes geldt dat je dit altijd in het resultatenhoofdstuk rapporteert. Groeten, Luuk

Koen Jansen
Door

Koen Jansen

op 17 Sep 2020

Gaaf gedaan jigga!

Essay Schrijven
Door

Essay Schrijven

op 28 Sep 2020

Bedankt voor het artikel! Ik heb altijd moeite gehad met het schrijven van essays.

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen
arrow_drop_up arrow_drop_down