Je scriptie verdedigen als een president
21 oktober 2014 
5 min. leestijd

Je scriptie verdedigen als een president

Je scriptie verdedigen is de belangrijkste mijlpaal van je studie. Na veel bloed, zweet en tranen heb je eindelijk je scriptie ingeleverd, maar ben je nog steeds niet klaar. Je hikt wellicht met gezonde tegenzin tegen de volgende deadline aan: die van je scriptieverdediging. Deze bestaat vaak uit een korte presentatie gevolgd door een aantal vragen van de scriptiebegeleider, tweede lezer en eventueel een of meerdere ‘opponenten’ die verstand hebben van jouw scriptie onderwerp. Met deze tips kom je goed voor de dag en sta je je mannetje (of vrouwtje) op het moment suprême.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is een open deur, maar niets is minder waar: laat niets aan het toeval over. Het minste dat je kunt doen is je optimaal voorbereiden. Oefen de presentatie met familie of studiegenoten om te testen hoe lang deze duurt en of het verhaal goed overkomt. Zorg ervoor dat je de presentatie op een USB stick meeneemt, naar jezelf mailt (en eventueel een laptop meeneemt waar de presentatie op staat). Wees ruim van te voren op de locatie aanwezig aangezien de techniek niet altijd meewerkt en er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren (zoals vertraging bij de NS of een lekke band).

De structuur

De globale structuur van een scriptie verdediging is logischerwijs als volgt:

  • Relevantie: waarom is jouw onderzoek belangrijk? Wat draagt jouw onderzoek bij aan kennisontwikkeling of de praktijk?
  • Probleem: wat weten we nog niet? Wat werkt nog niet?
  • Oplossing: hoe draagt jouw onderzoek bij aan de oplossing van het probleem?

Als we dit wat concreter gaan maken komen we op een beschrijving van de achtergrond (aanleiding, probleemstelling, doelstelling), onderzoeksmethode (welke onderzoekstechnieken en waarom), resultaten (belangrijkste uitkomsten), conclusies (belangrijkste bevindingen) en aanbevelingen (betekenis van bevindingen voor wetenschap en praktijk, advies voor toekomstig onderzoek of implementatie in de praktijk).

De kracht van storytelling

Een goede foto zegt meer dan duizend woorden, maar een goed verhaal is duizend foto´s waard. Met storytelling kun je jouw scriptieverdediging een stuk boeiender maken voor het publiek. In mijn carrière als onderzoeker heb ik ondertussen redelijk wat presentatie van scripties of onderzoeken gezien. Vaak zijn deze vrij saai, terwijl dit niet nodig is. Je kunt je presentatie al een stuk aantrekkelijker maken door het ijs te breken met een korte anekdote (bijvoorbeeld een persoonlijke of actuele gebeurtenis) en af en toe een provocerende of prikkelende statement of luchtige grap te maken tussendoor. Nog mooier is het om je hele presentatie in verhaalvorm te vertellen. Op een droge opsomming van feiten zit niemand te wachten. Probeer er een helder doch meeslepend verhaal van te maken, waarbij je net doet of je tegen je vrienden praat (studentenjargon en straattaal daargelaten ;)) en niet van een papiertje leest. Onderschat hierbij niet de intelligentie en van het publiek, maar overschat niet hun kennis over het onderwerp. Gebruik dan ook zoveel mogelijk uit jip-en-janneketaal en zo min mogelijk vakjargon (toelichten waar je dit wel gebruikt).

je-scriptie-verdedigen-als-een-president

Chillax

Als je eenmaal je scriptie mag verdedigen ben je vaak zo goed als zeker geslaagd. Daar hoef jij je dus niet al te druk om te maken. Wees ook niet bang dat je wordt afgebrand. Jij bent de expert: als het goed is ken je de inhoud van je scriptie beter dan de begeleider, meelezer of elke andere opponent. De meeste vragen worden gesteld uit oprechte interesse en niet om je te grazen te nemen. Als je hoe dan ook nerveus bent voor presentaties of spreken in het openbaar, dan zijn er een aantal simpele technieken om te ontspannen, zoals ademhalingstechnieken. Neem vlak voordat je gaat presenteren even de tijd om bewust adem te halen: adem door je buik (in plaats van je borst), adem in door je neus en uit door je mond en adem langzaam uit en iets sneller in. Vrij simpel, maar erg effectief.

Overtuiging en transparantie

Je scriptie verdedigen is bovenal het houden van een betoog. Het doel is primair om te overtuigen en secundair om te informeren. Onderbouw duidelijk waarom jouw onderzoek relevant is, verantwoord keuzes binnen de onderzoeksmethode en waarom je een bepaalde oplossing hebt gekozen. Bedenk van te voren goed welke beperkingen er aan jouw onderzoek zitten (bijvoorbeeld op het gebied van validiteit en betrouwbaarheid), wees hier transparant over en weerleg dit waar mogelijk. Bedenkt daarbij ook welke vragen je kunt krijgen. Het kan voorkomen dat er beperkingen zijn die je niet kunt weerleggen. Noem deze ook. Door te laten zien dat jij je bewust bent van beperkingen in het onderzoek en het nu anders zou doen kom je over als een eerlijke en competente onderzoeker of adviseur.

Lichaamstaal en stemgebruik

Lichaamstaal en stemgebruik zijn minstens zo belangrijk als de inhoud van de scriptieverdediging. Door de juiste lichaamstaal kom je overtuigend en geloofwaardig over. Dit doe je door ten allen tijden rechtop te staan met je borst naar voren, regelmatig te glimlachen en het publiek aan te kijken. Voorkom nerveuze gebaren zoals het spelen met een pen of overmatige handgebaren. Met een actieve houding (dus niet leunen of jezelf verbergen) kun je het publiek beter betrekken. Met je stem kun je het publiek geïnteresseerd houden door goed te articuleren en te wisselen van toonhoogte, volume en tempo. Gebruik stembuigingen op de juiste wijze: toonhoogte blijft gelijk bij een statement, stijgt bij een vraag en daalt bij een verzoek of commando. Oefen dit van te voren als dit niet vanzelfsprekend is voor jou. Als je een feit of statement noemt op een vragende toon kom je niet erg overtuigend over. Praat tenslotte niet te snel (gebeurd al gauw als je zenuwachtig bent) en houdt af en toe een pauze als je iets belangrijks hebt gezegd.

Goed gekleed = geloofwaardigheid

We leven in een visueel tijdperk: wat we zien is wat we geloven. Kleding is dus een belangrijke factor om geloofwaardig over te komen. De eerste indruk wordt bepaald door hoe je eruit ziet. Als je wilt dat iemand in jouw ideeën gelooft zorg je ervoor dat je netjes gekleed bent en opvallende accessoires niet zichtbaar zijn. Driedelig pak voor de heren is vaak niet nodig, maar draag ten minste een gestreken overhemd, pantalon, leren riem en nette gepoetste leren schoenen. Voor de dames: draag ten minste een nette blouse of nette jurk, een mantelpak (een blazer en een rok) is een pré, en nette schoenen. De rol van kleding is jouw geloofwaardigheid te onderstrepen en niet af te leiden van wat jij te vertellen hebt; dus geen felle kleuren of gimmicks.

Succes!


Binnenkort je scriptie verdedigen en advies op maat nodig?

De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp op maat. Klik hier om je aan te melden voor een vrijblijvende kennismaking >>>


Nicky Somohardjo
Door

Nicky Somohardjo

op 12 May 2015

Bedankt voor de goede tips! Ik heb alleen nog een vraag wat betreft "story telling". Heb je hier misschien een voorbeeld van? Klinkt als een leuke manier namelijk. Groetjes

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 12 May 2015

Graag gedaan Nicky. Eigenlijk had ik de paragraaf over storytelling ook in verhaalvorm moeten schrijven om het goede voorbeeld te geven ;) Storytelling bij je scriptieverdediging kun je bijvoorbeeld goed toepassen bij de inleiding. In plaats van deze algemeen te houden, vertel je een persoonlijk/actueel verhaal. Stel dat je scriptie gaat over het inzetten van social media als klantenservicekanaal, dan laat je bijv. een Tweet zien van KLM (want die doen het leuk) en vertel je het verhaal er omheen. Zorg dat het verhaal authentiek is er dat er een verborgen boodschap in zit. Later in je presentatie kun je hier weer naar terugverwijzen. Hier een mooi voorbeeld http://www.storytellingmatters.nl/visual-storytelling/item/een-prachtvoorbeeld-van-toepasbare-storytelling-binnen-mkb-vinuno.html

Hillegonda Huisraad
Door

Hillegonda Huisraad

op 06 Feb 2016

Bedankt voor je tips Luuk. Ik neem ze zeker mee over 2 dagen bij mijn afstuderen.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 06 Feb 2016

Bedankt Hillegonda. Veel succes met afstuderen!

Joell Franssen
Door

Joell Franssen

op 16 Feb 2016

Beste Luuk, Mocht mijn scriptie verdedigbaar zijn, dan heb ik de scriptieverdediging op 24-02-2016. Ik dien, zoals je al vermeld, een korte presentatie (10 minuten) te geven. In een document staat nadrukkelijk dat dit een mondelinge toelichting op de scriptie moet zijn en zeker geen samenvatting van de scriptie. In mijn presentatie heb ik jouw structuur aangehouden, namelijk de achtergrond, de onderzoeksmethode, de resultaten & conclusies en tot slot de aanbevelingen. Mijn doel is om het publiek te vertellen, in de vorm van storytelling, hoe het onderzoek tot stand is gekomen (achtergrond), op welke manier het onderzoek is uitgevoerd (onderzoeksmethode) en hoe de resultaten en aanbevelingen hieruit zijn voortgekomen. Mijn vraag is nu, denk je dat ze dit bedoelen met een mondelinge toelichting? Of neigt het dan toch meer naar een samenvatting van de scriptie? Bedankt voor bovenstaande tips, ik hoop dat ik dit hoofdstuk met een voldoende kan afsluiten. Bij voorbaat dank,

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 16 Feb 2016

Beste Joell, bedankt voor jouw vraag. Als ik jou was zou ik het even navragen bij de docenten wat ze ermee bedoelen, zodat je het zeker weet. Bij een mondelinge toelichting ga ik ervan uit dat er vragen worden gesteld en jij niets hoeft te presenteren. In feite heb jij namelijk niets toe te lichten zonder dat er vragen worden gesteld, omdat alles al in je scriptie staat. Maar misschien bedoelen ze dat je in je eigen woorden vertelt waar jouw onderzoek over ging. Heel veel succes! Groet, Luuk

Joell
Door

Joell

op 16 Feb 2016

Dankjewel voor je snelle reactie!

Kyra
Door

Kyra

op 15 Apr 2016

Beste Luuk, Ik heb dinsdag 19 april mijn verdediging. Mijn scriptie is voldoende beoordeeld. Bij ons is het zo dat de examinatoren van de verdediging de scriptie niet gelezen mogen hebben. Dan is jouw opzet voldoende om de belangrijkste info te vertellen toch? Ik moet ze overtuigen van mijn conclusies en redenen in mijn scriptie. Heb je hier nog tips voor misschien? Groetjes, Kyra

Luuk Tubbing
Karen
Door

Karen

op 23 May 2016

Hi Luuk, dank voor je tips. Ik heb volgende week de presentatie van mijn onderzoeksrapport voor een post HBO opleiding. Tijdens het schrijven van mn scriptie werd me diverse malen gezegd het onderzoek objectief en vooral niet persoonlijk te maken. Kan ik t onderzoek tijdens mijn presentatie wel voorzien van persoonlijke accenten. Het onderzoek betreft nl een onderwerp dat mijn werkzaamheden 'persoonlijk' raakt.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 23 May 2016

Hi Karen, een scriptie dient inderdaad niet persoonlijk te zijn (alleen in het voorwoord is ruimte voor een persoonlijke noot). De presentatie kun je interessanter maken door wat persoonlijke accenten aan te brengen, mits je deze duidelijk gescheiden houdt van de onderzoeksresultaten. Gr, Luuk

Wim
Door

Wim

op 15 Jun 2016

Dank je voor de tips Luuk, neem ze zeker mee in de verdere voorbereiding!

Luuk Steevens
Door

Luuk Steevens

op 20 Jun 2016

Bedankt voor je tips. Hier kan ik wat mee.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 20 Jun 2016

Goed om te horen naamgenoot. Succes!

Neal Westra
Door

Neal Westra

op 23 Jun 2016

Goedemiddag Luuk, Ik heb volgende week mijn presentatie van mijn scriptie. Ik heb meer onzekerheden over mijn layout:P. Ik heb eigenlijk mijn voorblad van scriptie verwerkt in mijn powerpoint. In de opvolgende dia''s komen die in een smalle balk boven en onder terug. Het is natuurlijk lastig te oordelen als je ze niet kan zien. Maar mijn vraag is meer: Hoe zakelijk moet je het houden. Ik vind het nu misschien iets te speels, maar aan de andere kant wel origineel. Volgens mij hou je normaal je lay out aan van je opdrachtgever of van je school,

Bart Zwart
Door

Bart Zwart

op 23 Jun 2016

Je mag je eigen lay-out kiezen! Nogmaals het is jouw verhaal, maak het dan ook je eigen!

Peter pepper
Door

Peter pepper

op 23 Jun 2016

Hallo Luuk, Volgende week is het zo ver, dan zal ik mijn afstudeerscriptie over de aqualogie in de pacific reaf moeten verdedigen, het is nogal tere materie en zou saai kunnen overkomen op mijn assessoren. Heb je nog tips en tricks?

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 24 Jun 2016

Je kunt het wat luchtiger/toegankelijker maken met een persoonlijke anekdote, grap of verhaal. Ook origineel en treffend gebruik van media (foto's, video's, animaties) kan hierbij helpen. Hoe je dat precies vormgeeft? Dat is een creatief proces. Laat je bijvoorbeeld inspireren door filmpjes van TED of DWDD University over complexe onderwerpen. Kom je daar verder mee?

Marjon
Door

Marjon

op 24 Aug 2016

Dag Luuk, Vrijdagochtend mag ik mijn scriptie verdedigen. Ik heb voor een gemeente een digitale vragenlijst ontwikkelt waarmee burgers kunnen kijken of zij recht hebben op bijstand. Tijdens het onderzoek heb ik deze lijst in samenwerking met ICT al opgezet; 5 september gaat alles live. Ik loop op dit moment tegen het probleem aan dat ik niet weet wat ik moet gaan presenteren aanstaande vrijdag (15 min presenteren, daarna 30 min discussie). Mijn docent heeft nadrukkelijk gezegd dat het je écht iets moet toevoegen aan je scriptie. Maar wat?! Mijn idee was om op een enthousiaste manier de digitale vragenlijst te laten zien. Maar dit konden zij zelf ook al doormiddel van de link in mijn scriptie.. Het implementieplan is ook niet echt geschikt om te presenteren. Heb jij nog goede tips? Alvast bedankt! Groet Marjon

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 24 Aug 2016

Dag Marjon, Het lijkt mij zeker wel zinvol om eerst op een heldere manier jouw scriptie-inhoud te presenteren. Daar kun je bijvoorbeeld iets aan toevoegen met een leuke anekdote over jouw belevenissen tijdens het onderzoek. Een persoonlijke noot of een actuele gebeurtenis kan het al een stuk interessanter maken. Kom je hier verder mee? Groet, Luuk

Marco
Door

Marco

op 20 Sep 2016

Dag Luuk, Bedankt voor je tips. Volgende week heb ik mijn scriptie verdediging. Nu is het zo dat ik bij mijn presentatie niet over de inhoud van mijn scriptie mag praten omdat de desbetreffende docenten mijn scriptie al hebben gelezen. Ik heb verder jou structuur aangehouden betreft presenteren alleen vraag ik me af wat ik dan bij resultaten en aanbevelingen moet zeggen aangezien de docenten al de scriptie hebben gelezen. Ik hoor het graag en alvast bedankt Groet. Marco

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 21 Sep 2016

Dag Marco, Graag gedaan en bedankt voor je vraag. Deze vraag krijg ik vaker. En nog steeds vraag ik mij af: als je het niet over je scriptie mag hebben, waarom moet je dan een presentatie geven? Je kunt wel nog wat context aan de inhoud van je scriptie toevoegen, zoals een persoonlijke anekdote, jouw ervaringen van de totstandkoming van de scriptie, etc. Kom je hier verder mee? Groet, Luuk

Maria
Door

Maria

op 03 Nov 2016

Beste Luuk, 7 november heb ik mijn afstudeerpresentatie. Mijn agendapunt is als volgt: 1. aanleiding 2. doelstelling 3. probleemstelling 4. resultaten 5. conclusie en aanbevelingen. Nu is het zo dat mijn aanleiding en probleemstelling elkaar overlappen waardoor het zelfde tekst is. Dus hoe kan ik de twee verschillende agendapunten van elkaar onderscheiden zodat ik twee verschillende teksten heb voor mijn presentatie. Verder snap ik het verschil tussen onderzoeksresultaten en de conclusie niet? PANIEK.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 05 Nov 2016

Beste Maria, De aanleiding gaat vooraf aan de probleemstelling. Hierin bespreek je de bredere context en de praktische relevantie van jouw onderwerp. De probleemstelling is daarentegen een enkele vraag en geeft geen beschrijving van de bredere context of relevantie. Onderzoeksresultaten zijn een feitelijke beschrijving (bijv. 8 van de 10 mensen die in Amsterdam wonen zijn fan van Ajax) van hetgeen je gevonden hebt in je onderzoek, terwijl conclusies de interpretatie/betekenis van deze feitelijke beschrijving is (bijv. Amsterdammers zijn fan van Ajax). Is dit helder? Heel veel succes met je presentatie! Groeten, Luuk

Aartie
Door

Aartie

op 24 Jan 2017

Wat een handige tips, dankjewel! Ik heb as dinsdag mijn presentatie en ik heb enkele vragen.. dien je de bronnen APA in de sheets te verwerken bij de resultaten? En mijn eindproduct is een adviesrapport wat uit 1 a4 bestaat met ongeveer 10 verschillende punten (doe dit wel, doe dit niet, let hier en daar op, geef bijvoorbeeld meer ruimte aan..), hoe kan ik dit het beste weergeven?

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 24 Jan 2017

Bedankt Aartie! Over bronvermelding in de sheets zijn de meningen verdeeld. Ik zou het weglaten, want deze zijn alsnog na te lezen in de scriptie en 'vervuilen' de presentatie. De 10 punten zou je bijvoorbeeld verspreid over 2 sheets kunnen behandelen of je behandelt bijv. alleen de drie belangrijkste.

Alexandra
Door

Alexandra

op 25 Jan 2017

Dag Luuk, volgende week word ik alweer voor de leeuwen gegooid :), mijn presentatie!. Het is de derde maal dat ik het zal doen (steeds hetzelfde onderwerp). Ik heb grote faalangst om ook dit keer alweer niet te slagen. Ik ken de inhoud van mijn scriptie maar ben vooral bang voor de vraagstelling van de jury. heb jij tips? vg,

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 25 Jan 2017

Dag Alexandra, bedankt voor je vraag. Goed voorbereiden is inderdaad belangrijk. En wees vooral lief voor jezelf. Probeer de presentatie te relativeren: je bent op eigen kracht al zover gekomen. Wees tenslotte transparant over de kracht, maar ook de beperkingen van het onderzoek. Bedenk daarbij welke vragen er mogelijk gesteld gaan worden. Heel veel succes! Groeten, Luuk

Kirsten
Door

Kirsten

op 26 Jun 2017

Beste Luuk, Is het handig om in je presentatie de belangrijkste bronnen die je hebt gebruikt te noemen in je verhaal? En zo ja, hoe kan je dat het beste doen??

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 02 Jul 2017

Beste Kirsten, Bronnen hoef je niet zelf te bespreken, tenzij het een beroemde of baanbrekend onderzoek is. Wel zou ik de bronnnen met kleine letters onderaan de betrefende sheets vermelden. Succes Kirsten! Groeten, Luuk P.S. Excuses voor de late reactie (erg druk momenteel). Hopelijk heb je nog wat aan mijn feedback.

Barbara
Door

Barbara

op 18 Sep 2017

Dag Luuk, bedankt voor je tips. Ik heb volgende week mijn verdediging voor het HBO Toerisme en moet in een korte pitch van 2, maximaal 3, minuten, vertellen wat het belangrijkste resultaat van mijn onderzoek is en wat de relevantie van mijn onderzoek is. Dit is echt mega kort! Gaat dan bovengenoemde indeling ook nog steeds op, of moet ik het dan anders aanpakken. Gaat het dan enkel om een korte inleiding waarom het van belang is en vervolgens direct de conclusie en aanbevelingen? Hoe pak ik dit goed aan? Ook moet ik indruk zien te maken met mijn pitch, hiervoor kan ik bijvoorbeeld ook een voorwerp meenemen. Heb je hiervoor tips hoe ik echt indruk kan maken in die 2-3 minuten? Alvast bedankt voor je reactie! Barbara

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 20 Sep 2017

Dag Barbara, bovengenoemde indeling gaat altijd op, want dit zijn onmisbare onderdelen. De kunst is om de kern - en alleen de kern - te pakken te krijgen. Dat vraagt om veel bijschaven en oefenen. Het is een cliché, maar probeer vooral creatief te zijn. Succes! Bedankt, Luuk

Anouk
Door

Anouk

op 30 Oct 2018

Hoi Luuk, wat een goede tips, dankjewel! Ik doe Leisure Management en heb maandag 5nov mijn verdediging. Hierbij moet ik mijn doelstellingen toelichten en de assessoren overtuigen dat ik deze heb behaald. Mijn opleiding is fan van storytelling en aangezien mijn onderzoek gaat over online beleving toepassen op een website, kan ik dit misschien goed gebruiken. Mijn pitch duurt 5min en moet daarna vragen beantwoorden over mijn onderzoek. Nu weet ik alleen echt niet wat ik als voorbeeld van storytelling kan toepassen in de pitch. Kan je me misschien voorbeelden geven? En hoe kan ik de assessoren het beste overtuigen van het behalen van mijn doelstellingen? Overtuigen is niet mijn sterkste punt namelijk. Alvast bedankt! Groetjes, Anouk

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 31 Oct 2018

Hoi Anouk, Overtuigen doe je met een goed verhaal. Ik denk dat iedereen dat kan met de juiste voorbereiding. Een goed verhaal heeft een bepaalde structuur en bestaat uit een aantal vaste elementen, zoals een hoofdpersoon die een uitdaging heeft en deze overwint. Ik zal daar niet over uitweiden, want daar zijn veel boeken, blogs en presentaties over te vinden. En als je op 'voorbeelden storytelling' googelt krijg je tal van goede voorbeelden. Succes! Groeten, Luuk

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen