Piramides en trechters: De alinea als scriptie bouwsteen
16 november 2014 
2 min. leestijd

Piramides en trechters: De alinea als scriptie bouwsteen

De alinea is de belangrijkste bouwsteen van een tekst, aldus Jan Renkema in De Schrijfwijzer. Veel (scriptie)schrijvers rijgen zin aan zin aaneen zonder een duidelijk doel of een samenhangende structuur en met willekeurige witregels of inspringingen. Ervaren schrijvers daarentegen schrijven niet per zin, maar per alinea. Elke alinea heeft daarbij een bepaalde functie en een bepaalde structuur. Doorgaans bestaat elke alinea uit een aantal samenhangende zinnen. Er zijn twee verschillende manieren om een alinea op te bouwen: de ‘piramide‘ en de ‘trechter‘.

Piramide en trechter alinea’s

De piramide is het meestgebruikte type alinea. Deze begint met een bewering of uitspraak die vervolgens wordt toegelicht of beargumenteerd. Eventueel wordt de alinea afgesloten met een concluderende statement. De kern staat dus in de top en wordt naar beneden toe breder uitgewerkt. Dit doe je bijvoorbeeld door verschillende aspecten of argumenten van de kernboodschap te behandelen. Het kan natuurlijk ook andersom. Eerst worden enkele argumenten gegeven, gevolgd door een bewering. De schrijver werkt dus in opeenvolgende zinnen toe naar de kern, die achteraan staat.

Functie en samenhang tussen alinea’s

Naast de samenhang binnen alinea’s dient er ook een duidelijke samenhang te zijn tussen alinea’s. Dat kan door als schrijver aan te geven wat de functie is van een alinea en wat de relatie is tussen alinea’s. Dat kan bijvoorbeeld door een bewering toelichten met een voorbeeld in een aparte alinea. Om de samenhang aan de lezer duidelijk te maken kan de schrijver de alinea beginnen met bijvoorbeeld of ter illustratie. Hierdoor wordt direct duidelijk wat de functie van de alinea is. Ook kunnen woorden als ter inleiding, ten eerste, tenslotte, of samenvattend worden gebruikt. Zo wordt ook duidelijk wat de relatie tussen alinea’s is en wordt een helder gestructureerde paragraaf (een deel van een document, doorgaans bestaande uit meerdere alinea’s) gebouwd. Een goed gestructureerde scriptie begint dus bij goed gestructureerde en met elkaar samenhangende alinea’s.

 

Deze blogpost is geïnspireerd op eigen ervaringen als student, onderzoeker, blogger en scriptiebegeleider alsmede op het boek ‘De Schrijfwijzer’ van Jan Renkema.


Advies op maat bij het schrijven van je scriptie?

De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp op maat. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen