Scoor de beste afstudeerplek met duidelijke communicatie
16 februari 2017 

Scoor de beste afstudeerplek met duidelijke communicatie

Je zit alweer in het laatste jaar van je studie. Eén van de voorwaarden voor dat felbegeerde diploma is een afstudeerplek. Daar doe je jouw afstudeeronderzoek en schrijf je jouw scriptie. Bovendien is dit een uitstekende kans om carrière een kickstart te geven. Door te ontdekken wat je wel en niet leuk vind en waar je wel en niet goed in bent. En misschien scoor je wel jouw eerste baan na afloop van een geslaagde afstudeerperiode. Maar hoe vind je een geschikte plek? Afstudeerplekken worden immers niet zo vaak geadverteerd. Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte is naar afstuderende medewerkers, maar het is gebruikelijk dat de student zelf contact opneemt met een organisatie om de mogelijkheden voor een afstudeeropdracht te bespreken. Een beetje zoals een open sollicitatie dus, maar dan met een grotere kans van slagen.

Met de tips in deze blogpost vind je het juiste bedrijf en zorg je voor een vloeiende communicatie: een mooie brief met een ijzersterke motivatie en een cv dat onweerstaanbaar is. Communicatie is de belangrijkste factor. Het bedrijf kent jou immers nog niet. Je cv is daarom jouw visitekaartje, dus het kan er maar beter gelikt uitzien.

Het verschil tussen en meeloop- en afstudeerstage

Laten we eerst wat verwarring uit de weg helpen. Verwarring die misschien niet zozeer bij jou bestaat, maar wel bij werkgevers. Het is belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen een afstudeerstage en een meeloopstage.

Bij een meeloopstage draai je ongeveer een half jaar bij een werkgever mee en doe je -bij voorkeur- ervaring met verschillende taken op. Uiteraard krijg je vanuit je opleiding ook enige opdrachten mee, maar het doel bij een meeloopstage is (vooral) het opdoen van werkervaring en ontdekken wat je wel en niet ligt. Je werkt bij een meeloopstage (normaal gesproken) complete werkweken.

Een afstudeerplek staat in het kader van een probleem of uitdaging, waar jij met onderzoek en een scriptie oplossingen of aanbevelingen voor biedt. Meestal duurt zo’n verbintenis een maand of drie. Bij een afstudeerplaats zijn de werktijden niet zo strikt als bij een stage. Het kan namelijk zo zijn dat je een gedeelte van het onderzoek vanuit huis kunt doen of naar de bibliotheek moet. Ook is het mogelijk dat je veldwerk moet doen, zoals enquêtes of interviews afnemen.

Tips voor je motivatiebrief

We zagen het hierboven al: werkgevers willen stages en afstudeerplekken nog wel eens met elkaar verwarren. Het is daarom slim om in je brief al duidelijk te maken wat de voorwaarden van de afstudeerplaats en de -opdracht zijn. Treed hierbij niet teveel in detail, omdat je een (open) sollicitatie beter zo kort mogelijk kunt houden. Probeer in één of twee zinnen uit te leggen dat het om een afstudeeropdracht van enkele maanden gaat, waarvoor je zelfstandig onderzoek binnen het bedrijf doet.

Het is ook belangrijk dat je een goede motivatiebrief meestuurt. Nu is het feit dat je een open sollicitatie stuurt natuurlijk al een goede indicatie van jouw interesse, maar probeer dat ook in woorden te vatten. Welke aspecten van deze bedrijfstak spreken jou aan? Welke raakvlakken zie je met jouw opleiding? Wat wil je leren en welke vaardigheden heb je te bieden? Waarom ben je specifiek in dit bedrijf geïnteresseerd? Je mag hier gerust één alinea aan wijden.

We hebben het nu wel steeds over een brief, maar het beste medium voor jouw sollicitatiebrief is de e-mail. Voordat je jouw zorgvuldig opgestelde mail naar het info-mailadres opstelt, is het raadzaam om de telefoon pakken en het bedrijf te bellen. Staan ze überhaupt open voor dit soort voorstellen en zo ja, wie kun je dan het beste mailen? Met deze aanpak voorkom je dat jouw e-mail in een zwart gat verdwijnt.

Tips voor je cv

Idealiter past jouw cv op één A4-tje. Voor iemand die nog studeert, is dat meestal geen probleem. Je hebt nog relatief weinig opleidingen gevolgd en werkervaring opgedaan, dus lange opsommingen gaan het niet worden.

Als je helemaal geen werkervaring hebt, kun je voor een andere cv-indeling kiezen. Een thematisch cv bijvoorbeeld, waarop je jouw vaardigheden voorrang geeft. Zo’n cv legt de nadruk op de vaardigheden die je hebt opgedaan, bijvoorbeeld bij groepsopdrachten tijdens jouw opleiding, in de sport of het verenigingsleven. Het is daarnaast ook nog eens een heel origineel cv, waarmee je de verrassingsfactor slim toepast.

Wees voorzichtig met het opleuken van jouw cv door middel van kleurtjes of lay-outs. Vooral als je bij een ‘serieuzer’ bedrijf (zoals een bank of verzekeraar) of bij een overheidsinstelling aanklopt. Bij een (open) sollicitatie naar een afstudeeropdracht zal jouw cv niet zo snel op een enorme stapel belanden, omdat je immers zelf het bedrijf benadert en niet op een vacature reageert.

Dit artikel is geschreven samen met Robin van CVster.

Karel
Door

Karel

op 23 October 2017

Handig artikel, bedankt!

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen
arrow_drop_up arrow_drop_down