Histogram maken in SPSS

Histogram maken in SPSS

Een histogram of kolommendiagram is een simpele grafische weergave van de frequentieverdeling van een dataset. Met SPSS is deze vrij eenvoudig te genereren:

 1. Ga naar de SPSS Chart Builder.
 2. Selecteer Histogram in de lijst onder 'Choose from:'(linksonder in het venster). Nu kun je, van links naar rechts, kiezen uit vier typen histogrammen:
  • Simple histogram: frequentieverdeling voor een enkele variabele, waarbij elke waarde door een staaf wordt weergegeven en de lengte van de staaf de frequentie aangeeft.
  • Stacked histogram (gestapelde histogram): voor een categorische variabele (bv. hoeveelheid mannen en vrouwen onder festivalbezoekers) kun je elke staaf opsplitsen in groepen. Elke staaf bestaat in dit geval uit twee kleuren (mannen en vrouwen), zodat je kunt zien hoe groot het aandeel is van elke groep.
  • Frequency polygon (frequentiepolygoon): presenteert dezelfde data als een histogram, maar dan in een lijn.
  • Population pyramid (populatiepiramide): zoals een gestapelde histogram geeft dit de relatieve frequentie van scores uit twee populaties weer.
 3. Dubbelklik op één van de vier typen histogrammen en er verschijnt een preview in het vak rechtsboven. Omdat je nog geen variabele hebt gekozen zie je een vrij saaie, vlakke grafiek. Ook verschijnt er een nieuw venster: Element properties. Hiermee kun je de grafiek customizen.
 4. Links zie je een lijst met variabelen uit de dataset die je geopend hebt op dit moment. Deze kun je slepen naar de twee drop zones (de x- en y-assen, omringt met blauwe stippellijnen) naast de grafiek. Een simpele histogram plot een enkele variabele (x-as) tegen de frequentie van scores (y-as). In dit geval hoef je dus slechts de betreffende variabele naar de x-as drop zone te slepen. In het voorbeeld hieronder doen we dit met Age in years. SPSS maakt nu een preview (welke slechts een indicatie geeft en nog niets zegt over de daadwerkelijke grafiek).
 5. Klik op OK om de histogram daadwerkelijk te laten tekenen.
histogram-in-spss
Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

arrow_drop_up arrow_drop_down