Coderen van categorische variabelen in SPSS

Coderen van categorische variabelen in SPSS

Een categorische variabele is een differentiatie van een construct op basis van benoeming of naam, waarbij er twee (binair of dichotoom) of meer antwoordmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld geslacht (man; vrouw) of favoriete stad (Amsterdam; Rotterdam; Utrecht; Den Haag; Eindhoven). Bij een experiment coderen we bijvoorbeeld de groep met de behandeling met een 1 en de controlegroep met een 0. De data die je bijvoorbeeld via een enquête of experiment verzameld wordt doorgaans in de vorm van numerieke waarden. We coderen(het toekennen van labels aan deze numerieke waarden) de categorieën of groepen zodat we weten welk getal bij welke categorie hoort. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een mooie grafiek of tabel wilt maken. We gaan als volgt te werk:
  1. Maak een variabele aan in SPSS volgens deze stappen. Aangemaakte variabelen zijn standaard numerieke variabelen (Numeric). Dit is de juiste instelling.
  2. Vervolgens vertellen we SPSS wat de verschillende getallen betekenen: klik op het betreffende veld onder de kolom Values. Klik vervolgens op het blauwe vierkantje met drie puntjes dat verschijnt.
  3. Nu verschijnt het pop-up venster Value Labels (zie voorbeeld hieronder). In het veld Value voer je de numerieke waarde (de codering) in en in het veld Label de bijbehorende omschrijving van de groep of categorie die hiermee wordt geduid. Met de knop Add voeg de de het waardelabel toe. Eventueel dun je deze verwijderen (Remove) of aanpassen (Change).
  4. Het is aan te raden om een spellingscontrole te doen (niemand is perfect) door op de knop Spelling... te klikken.
  5. Tenslotte kies in je onder de kolom Measure voor Nominal (het gaat immers om categorieën of groepen).

coderen-van-categorische-variabelen-in-SPSS
Wanneer je de codes gedefinieerd hebt ga je naar de Data View (tabblad onderin) en voer je de numerieke waarden in onder de juiste kolom (volgens het bovenstaande voorbeeld dus een 0 voor "Control en een 1 voor "Newdrug". Voor de liefhebbers: in de data view kun je in plaats van de numerieke waarden de labels weergeven door op de Value Labels-knop (zie hier onder) te klikken.

value-labels-categische variabelen-in-spss
Loor
Door

Loor

op 29 Dec 2020

Betekent het dat je een string-variabele alleen om kunt zetten in zo\'n wisselbare door een nieuwe numerieke variabele aan te maken? En kan dat dan ook alleen maar door ze een voor een weer in te typen? Dat moet een computer toch veel sneller en foutlozer kunnen?

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?