Sneller afstuderen én geld, tijd en frustratie besparen?

Download nu ons gratis ebook De Afstudeer Succesgids!

Page content

Een datum variabele creëren met SPSS

Een datum variabele creëren met SPSS

Een datum variabele bestaat uit, je raadt het al, een datum. Om deze variabele aan te maken gaan we naar de Variable View van SPSS. Aldaar doorloop je de volgende stappen:

 1. Ten eerste dien je een variabele aan te maken: klik op de witte cel onder de kolom Name in de rij waar je de string variabele wilt aanmaken.
 2. Type de gewenste naam van de variabele in (bv. ‘geboortedatum’).
 3. Ga naar een andere cel met de pijltjes van het toetsenbord op klik met de muis op een andere cel om de invoer definitief te maken. Je hebt nu een variabele aangemaakt. Zoals je ziet heeft SPSS automatisch de standaardinstellingen voor elk veld gecreëerd.
 4. Klik nu op het veld Type van de aangemaakte variabele. Je ziet een blauw (of geel, afhankelijk van welke SPSS-versie je hebt) hokje verschijnen met drie puntjes. Als je op deze puntjes klikt verschijnt er een pop-up scherm zoals hieronder weergegeven. De standaardinstelling van een variabele is numeriek. Wil je gaan rekenen met een datum, dan is het noodzakelijk om met een datum variabele te werken.
 5. Selecteer Date links in het venster en kies de gewenste datumnotatie rechts in het venster.
 6. Klik OK als je klaar bent.
 7. Het is een goede gewoonte om vervolgens in de kolom Label de beschrijving van de variabele in te voeren (bijvoorbeeld “Geboortedatum Participant”).
 8. Bij de kolom Measure dien je in het geval van een datum voor Scale te kiezen.

datum-variabele

In de Data View zul je zien je dat de kolommen de door jou ingevoerde variabelenaam weergeven en dat de datumnotatie werkt volgens de door jou geselecteerde optie.

  Comment Section

  0 reacties op “Een datum variabele creëren met SPSS

  Plaats een reactie


  *