Tips voor het schrijven van de ideale sollicitatiebrief
02 oktober 2019 
2 min. leestijd

Tips voor het schrijven van de ideale sollicitatiebrief

Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste echte baan? Of je nou cum laude of met hakken over de sloot geslaagd bent, naast een cv maken is de eerste stap die je neemt het schrijven van een sollicitatiebrief. Maar hoe overtuig je de potentiële werkgever of recruiter eigenlijk met jouw brief? Wat zet je erin en welke informatie kun je beter weglaten?

Voor de meeste mensen is solliciteren geen dagelijkse kost. Zeker niet wanneer je net je diploma op zak hebt. Daarom geven we samen met CVster handige sollicitatiebrieftips. Zo maak je een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Vermijd algemeenheden

Het klinkt als een open deur, maar toch staat de gemiddelde sollicitatiebrief anno 2019 nog steeds vol met algemeenheden. Probeer deze altijd te vermijden, want je kunt jezelf het beste onderscheiden van de andere kandidaten als je je brief persoonlijk maakt. Ga hierbij in op jouw unieke werkervaring, talenten en competenties.

Geef de brief een persoonlijke tint: richt deze aan een specifieke ontvanger en benoem deze naam ook in de aanhef. Weet je niet zeker aan wie je de brief kunt richten? Je kunt in dat geval eerst even bellen naar het bedrijf om navraag te doen.

Wees altijd jezelf

Eigenlijk is het belangrijkste advies bij het schrijven van een sollicitatiebrief erg simpel: wees jezelf. Gebruik daarom geen uitspraken en uitdrukkingen die je in het dagelijks leven ook niet zult gebruiken. Natuurlijk wil je je in de brief van je beste kant laten zien, maar je moet wel de indruk geven van de persoonlijkheid die jij bent. Natuurlijk kun je hulp vragen van anderen, maar het wordt afgeraden om de brief compleet door iemand anders te laten schrijven. Wanneer je sollicitatiebrief in de smaak valt zal je uiteindelijk toch zelf naar het sollicitatiegesprek moeten gaan.

sollicitatiebrief-wees-jezelf

Val niet in herhaling

Bij de meeste sollicitaties stuur je zowel een cv als een sollicitatiebrief mee. Wanneer je op je cv je werkervaring, vaardigheden en opleidingen al noemt, heeft het weinig waarde het nogmaals te vermelden in je sollicitatiebrief. Je valt dan enkel in herhaling.

Je kunt je sollicitatiebrief daarentegen wel gebruiken om jouw belangrijkste punten uit je cv te benadrukken en te onderbouwen. Bijvoorbeeld door middel van concrete voorbeelden. Is er door jouw idee of bijdrage een concreet (meetbaar) positief resultaat behaald? Mooi, want dit kun je benoemen in je sollicitatiebrief!

De layout is cruciaal

Natuurlijk gaat het bij een sollicitatiebrief voornamelijk om de inhoud van je brief. Toch moet je er ook op rekenen dat jouw brief beoordeeld wordt op de vorm. Zorg bij het schrijven van een sollicitatiebrief er dus altijd voor dat je document netjes oogt, met een professionele opmaak, verschillende alinea’s en een goed leesbaar lettertype.

Op zoek naar meer nuttige artikelen, tips voor de brief of een cv maken? Bekijk dan ook zeker eens het Carrière Blog van CVster.

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen