Heb je er al eens aan gedacht om te gaan werken in het buitenland na je studie? Lees hier wat de voordelen zijn!
23 januari 2020 
1 min. leestijd

Heb je er al eens aan gedacht om te gaan werken in het buitenland na je studie? Lees hier wat de voordelen zijn!

Veel  jonge afgestudeerden hebben de behoefte aan een tussenjaar voordat zij fulltime aan de slag gaan bij een bedrijf. Zij staan nog aan het begin van hun carrière en hebben de vrijheid om te kiezen wat zij willen doen met hun toekomst voordat zij vast zitten aan een hypotheek en een fulltime baan. Sommigen besluiten een bestuursjaar te doen, maar veel anderen kiezen er ook voor om een jaar naar het buitenland te gaan. Ze gaan op reis om meer van de wereld te ontdekken en komen op deze manier ook meer over henzelf te weten. Een andere invulling van een tussenjaar die ook steeds populairder wordt onder afgestudeerden is om een jaar te gaan werken in het buitenland na het afronden van hun studie. Hieraan zitten allerlei voordelen om zowel je persoonlijke als professionele vaardigheden te ontwikkelen.

Ontwikkel jezelf op persoonlijk vlak

Wanneer je ervoor kiest om naar het buitenland te gaan heb je een jaar lang zelf in handen wat je wilt gaan doen. Dat betekent dus ook dat je genoeg vrije tijd hebt om jezelf een nieuwe taal aan te leren of jezelf verder te ontwikkelen in het spreken van een taal, zoals Engels. Daarnaast kun je ook verder groeien in je sociale skills, zoals bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden. Wanneer je volledig op eigen benen staat zal je uit je comfortzone moeten stappen doordat je zelf alles zal moeten regelen. Daarbij zul je ook zelfstandiger worden en zal je jezelf makkelijker kunnen aanpassen in verschillende situaties en steeds makkelijker nieuwe contacten kunnen leggen.

Ontwikkel jezelf op professioneel vlak

Wanneer werkgevers zien dat je één of meerdere jaren bent gaan werken in het buitenland heb je een streepje voor op veel andere cv’s. Door een jaar in het buitenland te werken ontwikkel je veel professionele vaardigheden die voor werkgevers erg aantrekkelijk zijn. Het toont namelijk aan dat je een bepaalde mate van volwassenheid, zelfstandigheid en verantwoordelijk hebt. Je bent in staat om je eigen en overwogen keuzes te maken. Daarnaast zul je ondernemender worden, een kwaliteit die erg goed van pas komt voor het succes van de organisatie en jouw carrière. Een andere reden waarom werkervaring in het buitenland goed op je cv staat is omdat het laat zien dat jij je kunt aanpassen aan een nieuwe omgeving en cultuurverschillen. Dit is zeker voor een internationaal georiënteerde werkgever interessant.

Naast het feit dat een jaar werken in het buitenland goed is voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling is het natuurlijk ook een hele bijzondere en unieke ervaring. Je leert veel mensen kennen en maakt nieuwe vrienden. Daarnaast zal je met veel nieuwe verhalen thuiskomen en mooie herinneringen maken die je de rest van je leven bij zullen blijven. Dus waar wacht je nog op? Rond je studie af en ga een jaar werken in het buitenland!

Geschreven door Yael Jansen.

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen