Hoe een coach het verschil kan maken voor jou
13 april 2015 
3 min. leestijd

Hoe een coach het verschil kan maken voor jou

Een coach of mentor maakt al sinds het begin van de mensheid het verschil tussen succes en falen (of tussen overleven en uitsterven). In feite hebben we zo ongeveer alles wat we weten (dat vuur heet is en ijs koud)  en kunnen (van veters strikken tot autorijden) van iemand geleerd. Met een coach of mentor doe je dit in geconcentreerde en versnelde vorm. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer met een mentor beter presteert, meer verdient, en sneller klimt naar de top van de apenrots. Of het nou gaat om het beklimmen van de carrièreladder als werknemer, financieel onafhankelijk worden als ondernemer of het afronden van je scriptie als student; met coaching leer je meer en sneller en voel je je gesteund in een soms eenzame strijd.

Waarom zou ik een coach nodig hebben?

Een coach is dus bijzonder waardevol voor het bereiken van je doelen. Waarom maken dan toch zo weinig mensen gebruik van coaching? Dat heeft voornamelijk te maken met trots. Gek genoeg zijn de meest succesvolle mensen (niet degenen waar je over leest in de Privé) op aarde vrij nederig. Zij maken het meest gebruik van coaches. Niet omdat ze het kunnen betalen, maar omdat zij goed inzien dat door zelfinzicht in het eigen potentieel, maar vooral de eigen beperkingen, de weg naar vooruitgang wordt vrijgemaakt. Mensen denken geen hulp nodig te hebben en het op eigen houtje wel te redden. Ze denken dat als het doel eenmaal bekend is en de wegen ernaartoe duidelijk zijn, dat het dan allemaal vanzelf wel lukt. Niet is minder waar! Er zijn te veel factoren die een rol spelen in het al dan niet slagen van je missie. Juist als je op het punt staat om het op te geven, is het belangrijk om de reden hiervan helder te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld jezelf ervan overtuigen dat het doel dat je nastreeft te hoog gegrepen is, maar misschien vindt je coach wel een heel andere oorzaak voor je twijfels. Ga je daar vervolgens aan werken, dan blijkt dat doel toch vaak binnen (hand)bereik te liggen. Een professionele coach kan je op het juiste moment het juiste inzicht verschaffen en vervolgens een stok achter de deur zijn.

Een coach kan jou concreet op verschillende manieren verder helpen, onder meer door…

  • je aansprakelijk te stellen voor het uitwerken van opdrachten en deze bijvoorbeeld wekelijks te bespreken;
  • je te helpen als je met problemen worstelt;
  • je aan de hand te nemen en alles in het werk te stellen om jou je doel te laten bereiken;
  • je te behoeden voor valkuilen die je op je pad zult tegenkomen.

Wat is een geschikte coach voor mij?

Het belangrijkste waar je op dient te letten bij het selecteren van een coach is dat hij of zij zelf wel succesvol (volgens jouw eigen definitie) is in het gebied waar je in gecoacht wilt worden. Als starter binnen een bedrijf wil je een mentor die 10 jaar verder is op de carrièreladder. Als je wilt leren autorijden ga je voor een ervaren instructeur. Dan weet je zeker dat diegene echt weet waar die het over heeft en het voor kan doen. Bovendien is het belangrijk om een coach te hebben die jij ziet als rolmodel. Als klein kind zag je jouw ouders waarschijnlijk ook als perfecte rolmodellen (nu denk jij het beter te kunnen ;), waardoor je alles van hen aannam. Dit heeft een functie: je leert heel snel, omdat je bij elk advies ervan overtuigd bent dat je het moet opvolgen en niet gaat nadenken of het wel waar is.

coach-mentor-vs-speler

Ten tweede moet een coach didactisch sterk zijn: zijn of haar vaardigheden effectief aan jou kunnen overbrengen. Veel excellerende mensen zijn ‘onbewust bekwaam’. Zij zijn ergens heel goed in, maar weten niet precies hoe ze het doen en al helemaal niet hoe ze het iemand anders kunnen leren. Neem Marco van Basten. Hij was één van de beste voetballers van zijn generatie, maar als coach middelmatig. Als je naar oude videobeelden van Marco van Basten gaat kijken en hem gerichte vragen stelt over zijn vaardigheden, wil dit nog niet zeggen dat je zelf een topspits gaat worden (ervan uitgaande dat je ook veel oefent). Hij moet het wel over kunnen brengen: zijn vaardigheid kunnen ‘codificeren’ (er een boek over kunnen schrijven). Bovendien dient hij jou te kunnen motiveren tot actie, want:

Contrary to popular wisdom, knowledge is not power – it’s potential power. Knowledge is not mastery. Execution is mastery. Execution will trump knowledge every day of the week. ~ Anthony Robbins

En precies bij dit onderdeel, het omzetten van kennis naar actie, is een coach van enorme waarde.


Heb je vragen of suggesties? Wil je jouw ervaringen met coaching delen? Aarzel dan niet om dit te delen in de reacties onderaan de pagina!

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen