Hoe vind ik een afstudeerstage die bij me past? 5 tips!
24 maart 2017 
2 min. leestijd

Hoe vind ik een afstudeerstage die bij me past? 5 tips!

Een stage loop je vaak voor een periode van minimaal 2 maanden. Vaak zijn het periodes van zelfs 5 maanden of langer. Een vrij lange tijd dus. Om deze tijd goed en leerzaam door te komen is het belangrijk om zorgvuldig op zoek te gaan naar een goed stageadres. Een bedrijf vinden dat je interesseert of waar je goed binnen de bedrijfscultuur past blijkt echter zo makkelijk nog niet. Vaak belanden studenten op stageplekken die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Hier zijn een aantal redenen voor, waarbij “je begint te laat met zoeken” toch wel de bekendste is. Erg zonde, want waar je stage gaat lopen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Waarom zou je hier niet wat extra moeite voor doen? Hieronder vind je een aantal tips voor het zoeken naar een (afstudeer)stage die écht bij je past.

1. Zoek uit wat je interesseert!

Het is een cliché, maar hij is wel erg belangrijk. Zoek uit wat je interesseert!

Veel opleidingen zijn breed georiënteerd. Volg jij een opleiding Fysiotherapie, dan zal je hoogstwaarschijnlijk bij een fysiotherapeut stage gaan lopen, maar met bijvoorbeeld een opleiding als Management, Economie en Recht (MER) kun je een heel hoop kanten op! Een stageperiode is de ideale mogelijkheid om te zien wat je écht leuk vindt. Zoek daarom uit wat jou echt interesseert binnen jouw vakgebied. Zo kun je jouw interesse bevestigen of juist bevestigen dat die richting je toch tegenvalt.

2. Zorg voor een goed CV

Je kunt wel je interesses op orde hebben en weten wat je wilt, maar zonder goed CV en een juiste motivatiebrief kom je nergens binnen. Zorg daarom dat jouw CV er tiptop uit ziet. Laat je motivatiebrief aan 2-3 andere mensen lezen en checken op spelfouten. Tips omtrent het maken van je CV en het opstellen van een motivatiebrief kun je hier vinden.

3. Begin tijdig met zoeken

Nu je CV op orde is en je weet waar je interesses liggen wordt het tijd om een bijpassende stageplek te vinden. Ook dit is een cliché, maar het is daarom niet minder waar: begin tijdig met zoeken!

De meeste scholen laten hun studenten allemaal rond dezelfde periode stage lopen. Vaak is dit in september of in februari. De concurrentie is rond die tijd groot, omdat je zeker niet de enige student bent die op zoek is naar een stageplaats. Begin daarom tijdig met zoeken, zodat je zeker weet dat een vacature omtrent jouw interessegebied niet al vervuld is!

4. Zoek in vacaturebanken

Een geschikte afstudeerstage vinden blijft toch lastig, mede doordat veel bedrijven slecht te vinden zijn op online zoekmachines zoals Google. Probeer het eens in de vele vacaturebanken die online te vinden zijn. Vacaturebanken bieden een platform aan waarop werkgevers en studenten elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Op websites zoals Stagemotor.nl, Stageplaza.nl en Magnet.me kun je vacatures filteren op interessegebied en regio’s, wat het zoeken naar een leuke vacature een stuk makkelijker maakt.

5. Zoek een uitdagende stage

Zoals eerder vermeld duren de meeste stageperiodes zo’n 5 maanden. Deze periode vullen met eentonig werk is geen aanrader. Een uitdagende en afwisselende stage met veel verschillende werkzaamheden klinkt wellicht spannend, maar zorgt er wel voor dat jouw stageperiode leerzaam wordt. Afwisselende werkzaamheden zorgen ervoor dat jouw werkdag, en daardoor jouw stageperiode, voor je gevoel een leerzame en leuke periode wordt die snel voorbij vliegt. Tevens zorgt veel afwisseling in werkzaamheden ervoor dat je sneller leert schakelen, een fijne bijkomstigheid voor later!

Conclusie

De besproken tips zijn voor de meeste studenten al een weet. Toch worden ze nog te weinig toegepast en eindigen studenten toch op een stageplek die ze niet leuk vinden. Probeer daarom de bovenstaande tips écht te gebruiken!

Heb jij een toffe vacature gevonden en mag je op gesprek komen? Presenteer jezelf goed tijdens het sollicitatiegesprek! Tips hierover kun je in deze blog vinden!

Laura
Door

Laura

op 01 May 2017

Handig artikel!

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 07 May 2017

Fijn om te horen Laura!

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen