Zo presenteer je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek
18 november 2016 
3 min. leestijd

Zo presenteer je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is vaak erg spannend. Zeker als student of net afgestudeerde, wanneer je daar niet veel ervaring mee hebt. Toch is het belangrijk om je zenuwen onder controle te hebben. Als je ontspannen bent, kun je jezelf namelijk op de beste en meest natuurlijke manier presenteren. In dit artikel hebben we vier handige tips voor je op een rij gezet. Met deze tips helpen wij je om jezelf zo goed mogelijk te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Een sollicitatiegesprek is een gelijkwaardig gesprek

Voordat je het gesprek hebt, is het belangrijk om even stil te staan bij de achterliggende gedachte van het sollicitatiegesprek. Het is namelijk een gesprek met een doel voor zowel de kandidaat als de recruiter(s). De recruiter wil er tijdens een sollicitatiegesprek achter komen wie jij bent, wat je allemaal hebt gedaan en of jij bij de functie past. Veel sollicitanten vergeten vaak dat zij ook een onderzoekende of oriënterende rol hebben. Als sollicitant is het aan jou om te bepalen of de mensen, de functie en het bedrijf interessant voor je zijn. Houd dus in je achterhoofd dat dit een gesprek is met gelijkwaardige belangen. Beide partijen zijn immers op zoek naar een match.

2. Non-verbale communicatie

Naast de zaken waar je over praat (verbale communicatie), is je non-verbale communicatie misschien nog wel belangrijker. De manier waarop je zit, de houding die je aanneemt of de manier waarop je kijkt; hebben vaak veel meer invloed dan de woorden die je uitspreekt. Hieronder geven we je enkele tips om jouw non-verbale communicatie onder controle te krijgen:

 1. Recht je rug. Een rechte rug staat voor zelfvertrouwen. Het laat zien dat je er actief bent en dat je er zin in hebt. Een kromme(re) rug straalt vaak meer passiviteit uit.
 2. Spiegel je aan je gesprekspartner(s). Ga in dezelfde houding zitten als de persoon tegenover je. Het spiegelen van iemands lichaamshouding zorgt onbewust namelijk voor een klik en een connectie. Dit is ook precies wat je wilt tijdens je sollicitatie.
 3. Gebruik je handen. Het gebruiken van handen tijdens een bepaalde uiting of verhaal versterkt je verbale communicatie. Let er wel op dat je niet je hele sollicitatie met je handen zwaait, maar gebruik ze om dat ene zinnetje net wat extra kracht te geven.

3. Antwoord in STARR

STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Als je een vraag krijgt, antwoord dan altijd met een zo volledig mogelijke uitleg. Vertel in je uitleg/toelichting in ieder geval:

 1. Waar je de situatie eerder hebt meegemaakt (situatie)
 2. Hoe je hierop reageerde (actie)
 3. Wat dit voor resultaat had (resultaat)
 4. Hoe je dit de volgende keer gaat aanpakken (reflectie)

Heldere en volledige antwoorden geven is een kunst op zichzelf. Vooral tijdens een sollicitatiegesprek (wanneer zenuwen en druk hoog zijn) is het lastig om STARR-antwoorden te geven. Wij adviseren je daarom ook om dit te oefenen met mensen uit je omgeving. Oefening baart kunst! Op het moment dat je de STARR-methode kan en wil toepassen, weet je zeker dat je uitleg op de beste manier over komt bij je gesprekspartner(s). Tip: Veel last van zenuwen? Bekijk hier hoe je je zenuwen kunt beteugelen.

4. Jij praat meer dan de werkgever!

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen twee partijen. Het gebeurt nog steeds regelmatig dat sollicitanten wachten tot er een vraag wordt gesteld. Dit is een vrij passieve gespreksvorm die in de praktijk snel ombuigt naar een vraag-antwoord-gesprek. Dit is iets wat je absoluut wil voorkomen omdat het een van de grootste irritaties van werkgevers is tijdens een sollicitatiegesprek.

Het klinkt cliché, maar stel minimaal drie vragen, ga rechtop zitten en doe actief mee in het gesprek. De vragen die je stelt hoeven overigens niet van hoog niveau te zijn. Soms is ‘gewoon’ interesse hebben in de recruiter(s) al meer dan genoeg. Voorbeelden van vragen zijn:

 1. Hoe lang werk jij al binnen dit bedrijf en wat waren voor jou de redenen dat je hier wilde werken?
 2. Wat vind je het leukste aan de functie die jij uitoefent binnen dit bedrijf?
 3. Hoe zit het precies met ?
 4. In hoeverre krijg ik binnen de functie ook de mogelijkheid om ?

Onthoud goed: tijdens je sollicitatie moet jij degene zijn die het meest aan het woord is, niet de recruiter(s).

Heel veel succes met het toepassen van onze tips!

Wil je nog meer tips op gebied van solliciteren? Neem dan hier eens een kijkje!


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Robin Bakker van CVster.nl


Zit je nog midden in de scriptiestress?

De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp voor jouw specifieke hulpvraag. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>

Droombaan
Door

Droombaan

op 10 Feb 2017

Klopt, veel mensen denken dat het een soort interview is, dat alleen de werkgevers vragen stellen. Wat je al zegt, het is een gesprek tussen 2 partijen! Toon interesse.

P.J.
Door

P.J.

op 09 Mar 2018

Volledig mee eens! Een proactieve houding in het sollicitatiegesprek kan meer invloed hebben dan je denkt. Neem gerust initiatief in het gesprek en zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de organisatie en binnen de branche.

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 10 Mar 2018

Hi P.J., Bedankt voor je reactie. Zelf heb ik ook de ervaring dat een proactieve houding in sollicatiegesprekken goed werkt. Groeten, Luuk

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen