Succesvol afstuderen met The 7 Habits of Highly Effective People
19 januari 2015 
3 min. leestijd

Succesvol afstuderen met The 7 Habits of Highly Effective People

Succesvol afstuderen is het leveren van een topprestatie, niet anders dan het winnen van een rechtszaak door een partner van een advocatenkantoor of het winnen van een olympische medaille door een topsporter. Om topprestaties te leveren dien je effectief te zijn, wat bepaalde gewoonten vereist.

The 7 Habits of Highly Effective People (in het Nederlands gepubliceerd als De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschapvan de inmiddels overleden leiderschapsauteur Stephen R. Covey is waarschijnlijk het invloedrijkste boek (ondertussen meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd) van de afgelopen twee decennia dat over dit onderwerp is geschreven. Het boek geeft organisaties en individuen handvatten om hun effectiviteit te verbeteren. In tegenstelling tot veel andere managementboeken en zelfhulpboeken richt Covey zich op innerlijke factoren. In zijn boek beschrijft Covey drie stadia van menselijke ontwikkeling. Het eigen maken van zeven gewoonten bepaalt in hoeverre deze ontwikkeling gerealiseerd wordt.

Afhankelijkheid

Het eerste stadium is afhankelijkheid (dependence). Hier begint iedereen, of je nou Bill Gates bent of eerstejaar student Commerciele Economie. Als baby worden we geboren als zeer afhankelijke mensen. In onze nieuwe baan zijn we aan het begin grotendeels afhankelijk van wat anderen ons vertellen of laten zien. Ook bij het aanleren van een nieuwe skill zijn we afhankelijk van andere mensen. Bijvoorbeeld, als we leren autorijden zijn we afhankelijk van de rij-instructeur. Tenslotte zijn we bij het schrijven van een scriptie, in ieder geval in de beginfase en bij de beoordeling, ook afhankelijk van anderen, zoals de scriptiebegeleider en de beheerders van de data die je nodig hebt. Als we geen ontwikkeling doormaken blijven we hangen in dit eerste stadium.

Onafhankelijkheid

Het tweede stadium is onafhankelijkheid (independence). Naarmate we steeds onafhankelijker en dus minder afhankelijk worden, nemen we steeds meer verantwoordelijkheid voor onze eigen handelingen. Als we ergens beter in worden, als we ergens meer ervaring mee hebben, ontwikkelen we de vaardigheid en het zelfvertrouwen om dingen zelf te bedenken of te doen en hier verantwoordelijkheid voor te nemen. Het schoolvoorbeeld van een onafhankelijk persoon is de ondernemer die initiatief neemt, dingen bedenkt of ontwikkeld en marktkansen najaagt.

Wederzijdse afhankelijkheid

Het derde en laatste stadium noemt Covey wederzijdse afhankelijkheid (interdependence). Iemand die zich naar dit stadium heeft ontwikkeld is nog steeds onafhankelijk in de zin dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Echter ziet hij tegelijkertijd in dat hij andere mensen nodig heeft om zijn doelen te bereiken. Deze persoon heeft de waarde van samenwerking, van wederzijdse versterking, ingezien. Een ondernemer die zich in dit stadium bevindt zal waarschijnlijk veel succesvoller zijn omdat hij niet alleen in directe korte termijn transacties denkt, maar ook de samenwerking opzoekt met andere organisaties en personen die (deels) dezelfde doelen hebben.

Het eigen maken van de 7 gewoontenthe-7-habits-of-highly-effective-people-succesvol-afstuderen

Covey beschrijft in zijn boek hoe de 7 gewoonten het individu door de drie stadia leiden:

  1. Wees proactief
  2. Begin met het einde voor ogen
  3. Belangrijke dingen eerst
  4. Denk in termen van win-win
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  6. Zoek synergie
  7. Houd de zaag scherp

De eerste drie gewoonten noemt hij ‘overwinningen op jezelf’. Deze vormen de transitie van afhankelijk naar onafhankelijk. Het gaat hier om persoonlijke effectiviteit: proactief zijn en doelen en prioriteiten stellen. Gewoonten drie tot en met zes bepalen ‘overwinningen met de omgeving’. Dus niet overwinningen op de omgeving (in de zin van een wedstrijd), maar juist de zoektocht naar win-win situaties, wederzijds begrip en onderlinge versterking. Tenslotte is gewoonte nummer zeven er om de andere zes te versterken.

Het eigen maken van deze gewoonten is een sport op zich. Dit is het meest kansrijk wanneer dit geleidelijk, systematisch en bewust te gebeurt. Dit hoeft niet als plichtmatig of verveld ervaren te worden. Je bent ook ooit begonnen met het poetsen van je tanden. Nu is het een automatisme geworden waar je dus niet meer over hoeft na te denken. Een aantal van de 7 gewoonten gaan misschien in tegen je huidige handelingspatroon. In dat geval dien je de oude gewoonte geleidelijk te vervangen met de nieuwe gewoonte (tenminste, als je jezelf wilt ontwikkelen). Stel dat je niet proactief bent, maar juist afwachtend. Ga dan voor jezelf na in welke situaties dat geldt en spreek met jezelf af hoe je deze situaties in de toekomst gaat aanpakken. Hoe vaker je dan proactief bent in plaats van afwachtend, des te meer bewijs je gaat zien hoe dat je kunt veranderen. Je verzameld namelijk telkens referenties voor jezelf, waarmee je geleidelijk een nieuwe gewoontes ontwikkeld die onderdeel worden van jouw nieuwe identiteit.

Hopelijk heeft dit artikel jou tot nieuwe inzichten gebracht (of bekende inzichten aangewakkerd). Aarzel niet om dit artikel te delen als je het interessant vindt. Dat wordt erg gewaardeerd. Succes met afstuderen!


Sneller afstuderen? Behoefte aan een scriptiecoach of sparringpartner?

Heb je behoefte aan gerichte feedback van een professionele scriptiecoach die met je meedenkt? De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp op maat. Onze coaches zijn sterk onderlegd in het coachen op persoonlijke effectiviteit en gedragsverandering.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>

scriptie-hulp

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen