Een goed cv maken: de opmaak
13 juni 2016 
2 min. leestijd

Een goed cv maken: de opmaak

Een goed cv is cruciaal om een goede kans te maken op een sollicitatiegesprek. Het maken van een goed cv kan een lastige opgave zijn. Recruiters scannen cv’s erg snel om vervolgens te bepalen of cv’s op de stapel van uitnodigingen of afwijzingen komen te liggen. Een cv bestaat uit meerdere cruciale onderdelen zoals inhoud, opmaak, lengte, taalgebruik en schrijfstijl.
In dit artikel bespreken we de opmaak van een goed cv. Dit thema is ook op te splitsen in meerdere onderdelen.

Opmaak van je cv

Het uiterlijk van je cv speelt een belangrijke rol bij solliciteren. Natuurlijk is de inhoud belangrijker dan de buitenkant, maar om überhaupt kans te maken op de interesse van de recruiter, dient je cv wel uitnodigend te zijn. Met andere woorden: je cv moet zichzelf met de buitenkant verkopen om vervolgens op de ja-stapel te belanden. De inhoud volgt dan vanzelf.  Een Word-sjabloon kan eventueel helpen, maar hoe zorg je dat je punten scoort met de opmaak? Wij geven een paar tips.

Lettertype

Hier heb je de keuze tussen veilige en minder veilige lettertypes. Het cv is een zakelijk document en afhankelijk van de baan kun je zelf een keuze maken uit veilige of minder veilige lettertypes. Helvetica, Calibri, Garamond, Verdana, Georgia en Arial zit je in ieder geval goed. Minder goede keuzes zijn Courier en Comic Sans. Times New Roman zit net in een grijs gebied. Hou er in ieder geval rekening mee dat het lettertype invloed heeft. Probeer tot slot een lettergrootte aan te houden van 9-punts tot 12-punts.

Bullit points

In dit artikel gebruiken wij dikgedrukte kopjes om onderwerpen van elkaar te onderscheiden. Hierdoor kun jij snel door het artikel scannen en bepalen welke zaken wel of niet interessant voor je zien. Net zoals jij er baat bij hebt dat je door dit artikel kunt scannen, is het voor een recruiter prettig om ergens doorheen te scannen.

In een cv kun je dit het beste bereiken door bullit points te gebruiken.  Hou er wel rekening mee dat je bij bullit points een goede beschrijvende tekst gebruikt. Als je bijvoorbeeld je werkzaamheden bij de vorige werkgever wil beschrijven, doe dit dan als volgt:

  • Administratie (niet doen)
  • Administratieve werkzaamheden; zoals archiveren en beheren van debiteuren (wel doen)

Lengte

Het volgende onderdeel dat we in dit artikel bespreken is de lengte van een goed cv. Ondanks dat je zoveel mogelijk informatie wil verwerken en een zo goed mogelijk beeld wil creëren, is het niet raadzaam om in geuren en kleuren te vertellen over alles wat je op professioneel gebied hebt gedaan en bereikt. Dit kun je in je sollicitatiegesprek altijd nog aan de orde brengen. Hoewel er geen harde regels zijn over de lengte van een cv, kun je je het best beperken tot een cv van 1 a 2 A4-kantjes.

Laatste tips

Zorg ervoor dat de positieve zaken snel opvallen, maar hou de beschrijving te allen tijde zo kort, relevant en krachtig mogelijk. Gebruik tussenkopjes om je cv meer rust te geven. Het leest immers ook prettiger en bij het scannen nodigt het sneller uit om te lezen. Het is niet erg als je niet verder komt dan 1 A4. Vooral voor starters –die vaak weinig werkervaring hebben- is het absoluut niet erg dat het cv 1 A4 lang is, zolang het maar relevant is.


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Robin Bakker van CVster.nl

Droombaan
Door

Droombaan

op 10 Feb 2017

Goede tips! Ik ga deze tips zeker gebruiken als ik ooit weer eens een sollicitatiebrief moet schrijven!

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen