Studeren en een baan: 3 handige tips om studie en werk te combineren
11 januari 2021 
1 min. leestijd

Studeren en een baan: 3 handige tips om studie en werk te combineren

Werkervaring is vaak een beslissende factor voor het aannemen van nieuwe werknemers. Veel studenten gaan daarom al tijdens hun studie aan de slag om passende vaardigheden op te doen. Andersom zijn er ook veel (ervaren) professionals die een deeltijdstudie doen. Om te zorgen dat jij vanwege je (bij)baan niet in de knel komt met je opleiding, geven wij samen met Laudius handige tips over hoe jij studie en werk succesvol kan combineren.

Tip 1: Plannen, plannen, plannen

Maak een goed uitgedachte planning voor hoe jij werk en studie gaat combineren. Belangrijk hierbij is in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent aan beide activiteiten. Bekijk welke vakken je moet volgen, wanneer deze plaatsvinden en hoeveel studie-uren daarbij horen.

Pas dan kun je een goede inschatting maken van hoeveel tijd de opleiding omvat en hoe dit te combineren is met werk of stage. Houd je te weinig uren over door een druk lesschema? Check dan of je jouw studie ook in deeltijd kunt volgen. Zo creëer je meer ademruimte voor jezelf om tegelijkertijd te werken en studeren.

Tip 2: Maak duidelijke afspraken met je werkgever

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je (toekomstige) werkgever over jouw werk- en leersituatie. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je al aangeven dat je tijd nodig hebt om je studie af te ronden. Ga het gesprek aan met jouw leidinggevende om duidelijk te maken hoeveel tijd je hebt voor werk naast je studie. Bespreek wat de mogelijkheden zijn en leg dit gezamenlijk vast. Kies bijvoorbeeld voor een maximum aantal uren dat je inzetbaar bent per week.

Daarnaast heb je als werknemer ook bepaalde rechten. Heb jij een vaste baan? Controleer in jouw contract of je recht hebt op studieverlof en hoeveel dagen je daardoor kunt besteden aan je studie. Kun je niks vinden over studieverlofdagen? Dat betekent niet dat je niet met je werkgever kunt overleggen wat er mogelijk is voor jou.

Tip 3: Flexibele studieplek- en planning

Om stress te voorkomen is het verstandig om te ontdekken welke leermethode het beste bij jou past of voor jou uitkomt. Werk je bijvoorbeeld veel op kantoor? Wellicht kun je daar dan digitaal lessen volgen. In dat geval kun je de colleges vaak op een later moment terugkijken. Zo heb je meer controle over je eigen planning.

Bespreek de opties met je studieadviseur en ga bij de desbetreffende vakdocent na hoe je het beste kunt communiceren met hem of haar. Zo voorkom je verrassingen en laat jij zien dat je bereid bent om een extra stapje te zetten om je studie zo goed mogelijk af te ronden.

Wil je meer tips over carrière, omscholing en solliciteren? Bekijk dan ook eens de website van Laudius!

Bijbaan naast je studie - Magnet.me Careers Guide
Door

Bijbaan naast je studie - Magnet.me Careers Guide

op 10 Feb 2021

[…] blijven tellen om niet elke maand rood te staan. Misschien is het dan wel een goed idee om een bijbaan naast je studie te overwegen. Naast meer financiële ruimte is een bijbaan ook goed voor je cv en je carrière […]

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen