Studiekosten belastingaftrekbaar: Makkelijk geld besparen
04 oktober 2014 
2 min. leestijd

Studiekosten belastingaftrekbaar: Makkelijk geld besparen

Veel studenten zijn niet op de hoogte dat studiekosten belastingaftrekbaar zijn of wat de voorwaarden zijn. Niet gek, want de regels veranderen vrijwel jaarlijks. Hoe zit het anno 2016? Als je studeert maak je bepaalde kosten, zoals collegegeld, boeken of andere materialen die je voor je studie nodig hebt. Deze studiekosten die je hebt gemaakt, mag je bij de belastingopgave aftrekken van je inkomsten (bijvoorbeeld uit je (bij)baan). Dit kan al gauw een teruggave van boven de € 1000 opleveren. Je bent natuurlijk een dief van je eigen portemonnee als je dit nalaat. Lees verder als je wilt weten of jij hier ook van kan profiteren.

Voor wie geldt aftrek van studiekosten over 2016?

Studenten die onder het nieuwe leenstelsel studeren en een studievoorschot ontvangen krijgen geen aftrek voor scholingsuitgaven in 2016. Helaas pindakaas. Deze regeling geldt wel voor studenten die onder het oude stelsel van studiefinanciering vallen en zij die geen recht hebben op studiefinanciering. Als je onder deze groep valt, lees dan verder voor de voorwaarden.

Voorwaarden aftrekbaarheid studiekosten

Ten eerste dient de opleiding gericht te zijn op je huidige of toekomstige beroep. Hobby’s vallen hier dus buiten. Uiteraard voldoen alle hbo- en wo-opleidingen hieraan, evenals vele cursussen die je er naast doet, maar ook bijvoorbeeld scriptiehulp. Er geldt een drempel van € 250. Deze wordt opgehoogd met het bedrag van eventuele studiefinanciering die je als student over het hele kalenderjaar ontvangt en/of eventuele vergoeding voor opleidingen/cursussen van je werkgever die je als werknemer eventueel ontvangt. Komen jouw studiekosten boven de drempel uit? Dan mag je deze studiekosten aftrekken tot maximaal € 15.000.

De voorwaarden op een rijtje:

 • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor je studie of die van je fiscale partner.
 • De opleiding of studie is gericht op je huidige of toekomstige beroep.
 • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.
 • Jouw totale kosten min eventuele vergoedingen zijn hoger dan de drempel van € 250.
 • Het bedrag dat je mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel is maximaal € 15.000.
 • Er geldt geen of een hoger maximaal bedrag als je in 2014 een studie of opleiding volgt tijdens de standaardstudieperiode.

Welke studiekosten zijn aftrekbaar en welke niet?

De volgende studiekosten mag je zijn aftrekbaar:

 • Lesgeld, collegegeld of instellingscollegegeld (inclusief scriptiehulp)
 • Leermiddelen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld (bijv. kosten van boeken en readers, maar ook een kappersschaar of schilderbenodigheden)
 • Beschermingsmiddelen die door de onderwijsinstelling verplicht zijn gesteld (bijv. kosten van een veiligheidsbril, gehoorbescherming of een kappersschort)
 • Kosten EVC-procedures (Erkenning Verworven Competenties)
 • Afschrijving van duurzame goederen
 • Promotiekosten (kosten publicatie en voorgeschreven kleding voor de promovendus en de paranimfen tijdens de promotieplechtigheid)

De belastingdienst meldt dat de volgende posten niet aftrekbaar zijn als studiekosten:

 • Rente over studieschulden
 • Kosten voor levensonderhoud (bijv. huisvesting, voeding en kleding)
 • Reis- en verblijfkosten
 • Kosten voor studiereizen of excursies
 • Kosten voor (de inrichting van) een werk- of studeerruimte

Voorbeeld berekening aftrek studiekosten

Optellen: lesgeld € 1.906 + aanschaf studieboeken € 500 + scriptiehulp € 450

Aftrekken: drempel € 250 + ontvangen studiefinanciering € 1080

Jouw aftrekpost: € 1526

Hoeveel krijg je uiteindelijk terug?

Het misverstand bestaat nog wel eens dat je de gehele aftrekpost krijgt terugbetaald. Niet is minder waar. Studenten hebben doorgaans een laag inkomen en zullen daardoor naar verhouding 30% tot 40% van de bij de belastingaangifte ingediende aftrekpost terugkrijgen. Heb je in een jaar helemaal geen inkomen maar wel studiekosten gemaakt? Doe dan nog steeds aangifte. Het kan zijn dat je nog minimaal een jaar op een teruggave van de Belastingdienst zult moeten wachten.

Aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk voor meer info op belastingdienst.nl en zoek op ‘studiekosten’ voor de meest recente regelgeving.


Sneller afstuderen?

De afstudeerconsultant biedt scriptiehulp op maat. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met de afstudeerconsultant.
Klik hier om je aan te melden voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek >>>


 

Nasserdin Sabbar
Door

Nasserdin Sabbar

op 20 Jul 2015

Geachte heer/mevrouw, Na een avondje studeren vertelde een klasgenoot me over uw webside. Om het kort te houden heb ik maar een vraag. Hoe werkt dit systeem en hoe kan ik aangifte doen hierover. Met Vriendelijke groet, Nasserdin Sabbar

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 20 Jul 2015

Beste Nasserdin, dank voor de vraag. Als je gewerkt hebt betaald je automatisch inkomstenbelasting. Jaarlijks dien je dan verplicht de 'aangifte inkomstenbelasting' te doen. Hierbij kun je aangeven hoeveel studiekosten je hebt gemaakt. Alle kosten die boven de drempel van 250 € + ontvangen stufi komen worden dan van de betaalde belasting afgetrokken. Het is dus vooral zinvol wanneer je ten minste een (bij)baan hebt gehad en geen/weinig studiefinanciering hebt ontvangen. Is dit een antwoord op jouw vraag?

Shila
Door

Shila

op 01 Feb 2020

Ik betaal instellingsgeld in 2020 a €9000. Ik verwacht eerder af te studeren en dus in 2021 een deel instellingsgeld terug te krijgen van de onderwijsinstelling. Hoe zit dit met de belastingaangifte? Kan ik in 2020 de 8500 aftrekken van mijn inkomen? Of kan ik beter afwachten wat de daadwerkelijke kosten worden en pas over 2021 aangifte doen? Hoe wordt een eventueel teveel afgetrokken uitgave verrekend?

Luuk Tubbing
Door

Luuk Tubbing

op 03 Feb 2020

Hi Shile, Kosten dien je af te trekken voor het jaar dat ze gemaakt zijn. Ik weet niet hoe je dient om te gaan met kosten die terugbetaald worden nadat je aangifte hebt moeten doen. Wellicht moet je daar in 2021 een correctie voor toepassen of de aangifte van 2020 corrigeren. Groeten, Luuk

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen