Literatuur lezen

Literatuur lezen

Literatuur verzamelen en lezen gaan hand in hand en niet per se achtereenvolgend. Je leest bijvoorbeeld eerst een standaardwerk voordat je verder gaat zoeken. Tijdens het afstuderen is het noodzakelijk om een grote hoeveelheid literatuur tot je te nemen in een relatief korte tijd. Dit kun je doen door ten eerste alleen de samenvatting en conclusies door te lezen. Wanneer hieruit blikt dat het artikel niet relevant is voor jouw onderzoek kun je de rest overslaan en bespaar je een hoop tijd.

Snellezen

Ten tweede kun je in korte tijd leren snellezen (‘speed reading’) door een paar simpele technieken toe te passen en deze regelmatig te oefenen:
  1. Doe een nulmeting: lees een stuk tekst (niet te complex) en houd de tijd bij met een stopwatch. Lees hetzelfde stuk tekst door onderstaande techniek te gebruiken. Je zult zien dat je al gauw je leessnelheid verdubbeld en een hoger tekstbegrip hebt.
  2. Gebruik een potlood of pen die contrasteert met het papier (of eventueel je vinger) om je ogen te begeleiden bij het lezen. Hierdoor hebben je ogen niet de neiging om telkens heen en weer te gaan over de regel (waardoor je onbewust meerdere keren hetzelfde leest), maar lees je met een vloeiende beweging.
  3. Bepaal door te experimenteren jouw optimale leessnelheid: de snelheid waarbij je snel genoeg leest om niet te worden afgeleid en langzaam genoeg om begrijpend te lezen (dit is vaak sneller dan je denkt!).
Door alleen al deze technieken toe te passen is de kans groot dat jij jouw leessnelheid verdubbeld en literatuur lezen een stuk sneller en makkelijker gaat. Door te oefenen kan dit al gauw oplopen tot een verdrievoudiging. Hierdoor krijg je dus meer gelezen in minder tijd. Er zijn allerlei vrij goedkope snelleescursussen (bijv. bij Snellezen Academie) beschikbaar die maximaal enkele uren in beslag nemen (wel blijven oefenen/toepassen natuurlijk!).
Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?