Literatuur zoeken

Literatuur zoeken

Literatuur zoeken kun je op verschillende manieren doen. Probeer ten eerste minimaal één standaardwerk(een goed artikel of boek te vinden met veel bekendheid, waar vaak naar gerefereerd wordt in andere literatuur en/of door deskundigen) om een fundament voor het literatuuronderzoek op te bouwen, zodat je weet waar je het over hebt. Uit deze standaardwerken kun je zoektermen en verwijzingen naar andere interessante artikelen halen om verder te zoeken in digitale bibliotheken. Zodoende vul je het standaardwerk aan met de meest recente (state-of-the-art) artikelen specifiek voor jouw onderwerp. Verzamel niet te veel literatuur. Bewaar alleen hetgeen dat echt van waarde is en voorkom dat je artikelen gaat verzamelen over bijzaken, zodat je niet ‘verdwaald’ raakt in de literatuur. Op de volgende plaatsen kun je literatuur vinden:
  • in online bibliotheken, zoals Google Scholar, JStor, ScienceWeb, PubMed, etc. Dit is een hele efficiënte manier om aan literatuur te komen. Een vereiste is dat je toegang hebt tot de juiste artikelen, wat vaak wel het geval is bij een onderwijsinstelling.
  • in fysieke bibliotheek: het voordeel van de ouderwetse bibliotheek is dat alle literatuur over een onderwerp bij elkaar staat en je dus niet afhankelijk bent van het toepassen van de juiste zoekwoorden. Een ander voordeel is dat hier ook werken te vinden zijn die (nog) niet zijn gedigitaliseerd, zoals zeer oude (maar soms wel waardevolle) standaardwerken, vakbladen en krantenartikelen. Tevens is het bladeren in bijv. wetenschappelijke vakbladen een stuk handiger bij een fysieke versie.
  • in je studieboeken: hopelijk zijn je studieboeken niet alleen een dure investering geweest voor het studeren voor tentamens, maar kun je er ook nog interessante theorieën voor je afstudeeronderzoek in terugvinden.
Zorg ervoor dat de literatuur afkomstig is uit invloedrijke tijdschriften (artikelen hieruit zijn altijd peer reviewed en hiernaar wordt het meest gerefereerd). De Journal Quality List bevat voor de meest vakgebieden een overzicht van de meest invloedrijke tijdschriften. Praktijk georiënteerde (vak)tijdschriften en krantenartikelen horen niet thuis in een theoretisch kader, maar kunnen wel worden gebruikt om de actualiteit van het onderwerp te illustreren.
Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?