Moeite met plannen? Bespaar jezelf tijd en frustraties met deze 3 stappen
18 februari 2015 
3 min. leestijd

Moeite met plannen? Bespaar jezelf tijd en frustraties met deze 3 stappen

Het goed plannen van jouw scriptietraject zorgt ervoor dat je een stuk sneller, makkelijker en met minder frustraties afstudeert. Goed kunnen plannen is niet iets dat is aangeboren, maar een skill die je kunt aanleren. De investering is slechts 5 minuten per dag, maar de winst loopt op tot 2 uur per dag. De keus lijkt mij snel gemaakt, aangezien je jouw tijd maar één keer kunt uitgeven. Maak van jezelf een Master Planner met deze 3 stappen die de rest van je leven van pas komen.

1. Helicopter view: on

In plaats van als een kip zonder kop aan de slag te gaan is het verstandiger om eerst voor jezelf inzicht te creëren in the big picture. Een goede planning wordt dus voorafgegaan aan heldere doelen. In het geval van een scriptie is het hoofddoel natuurlijk afstuderen binnen de daarvoor beschikbare periode. Hoewel dat al een belangrijke incentive kan zijn om aan de slag te gaan, weet je nog niet wat je precies te doen staat. Daarom zul je eerst een probleemstelling en deelvragen moeten formuleren. Op basis hiervan formuleer je doelstellingen, bijvoorbeeld gericht op bepaalde data die je dient te verzamelen en aanbevelingen die je gaat doen. Van daaruit begin je met het inventariseren van alle to do’s, zoals theorie verzamelen, vragenlijsten ontwikkelen, etc.

2. Creatief plannen: first things first

Wanneer je weet wat je gaat doen is de volgende stap het bepalen van de meest optimale volgorde. Bepaalde activiteiten zul je eerst in gang moeten zetten voordat je verder kan naar de volgende. En zitten dus afhankelijkheden in je activiteitenplanning, zoals wachten op feedback of goedkeuring van je scriptiebegeleider, afstemming met je stagebegeleider of het wachten op reacties van interviewkandidaten. Door slim te plannen kun je ervoor zorgen dat activiteiten parallel lopen en voorkomen dat deze afhankelijkheden jouw voortgang belemmeren. Vraag dus van te voren aan je scriptiebegeleider wanneer hij of zij naar je scriptie wilt kijken, in plaats van deze direct te mailen en twee weken te moeten wachten. Als je mensen gaat interviewen voor je scriptie, zorg er dan voor dat je ruim van te voren (minimaal een maand) de interviewkandidaten benaderd. Zij kunnen volle agenda’s hebben en het kan voor komen dat je op zoek moet naar nieuwe kandidaten, wat vertragend werkt. Zodra je weet wat je onderzoeksvragen zijn kun je de kandidaten al gaan benaderen en afspraken gaan inplannen. In de tussentijd kun je dan het theoretisch kader en het onderzoeksontwerp, waaronder de vragenlijsten, verder uitwerken. Ingeplande interviews zijn ook een stok achter de deur om vaart te maken hiermee.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vrijwel altijd overschatten wat we binnen een bepaalde periode gedaan kunnen krijgen. Dit komt doordat we de complexe realiteit proberen terug te brengen tot iets dat relatief voorspelbaar en lineair is. Hierdoor zijn de meeste planningen veel te optimistisch, zeker als er afhankelijkheden zijn van derden, zoals respondenten, scriptiebegeleider of stagebegeleider. Pas dus bovenstaande tips toe en plan ruimte in voor uitloop, zeker tegen de definitieve deadline.

3. Je agenda is je beste vriendmoeite-met-plannen-bespaar-jezelf-tijd-en-frustraties

Door al je to do’s in je agenda te zetten creëer je rust in je hoofd: de activiteiten staat niet meer in je hoofd, ook niet in een onoverzichtelijke berg met andere to do’s, maar in je agenda. Hoe hipster, romantisch of retro een papieren agenda ook kan zijn, gebruik bij voorkeur een digitale agenda. Het voordeel hiervan is dat je deze altijd in je broekzak hebt (wel synchroniseren tussen desktop en mobiel) en altijd snel on-the-spot afspraken kunt inplannen. Tevens kun je met een digitale agenda bijlagen aan afspraken toevoegen, afspraken automatisch herhalen, reminders instellen en zonder gekras activiteiten of afspraken verschuiven.

Zelf zet ik mijn volledige tijdsbesteding in mijn agenda. Hiervoor gebruik ik Google Calendar, welke simpel en intuïtief werkt. Niet alleen afspraken met anderen, maar vooral afspraken met mezelf zet ik in mijn agenda. Of het nou gaat om het indienen van een wetenschappelijk artikel of boodschappen doen. Dit wil niet zeggen dat ik niet flexibel ben, want je kunt natuurlijk altijd gaan schuiven als er nieuwe belangrijke dingen op je pad komen. Het achterliggende doel is ten eerste dat het überhaupt in je agenda staat, op een centrale plaats, en niet ergens is opgeslagen in je hoofd of op één van die tientallen post-its, bloc notes of digitale to-do-lijsten. Achteraf houd ik ook in mijn agenda bij wat ik daadwerkelijk heb gedaan, zodat ik kan analyseren hoe ik mijn tijd heb besteed, of dit aansluit bij mijn doelen en hoe ik dit kan optimaliseren. Dit kan voor veel mensen nieuwe inzichten opleveren: waar de f*ck ben ik nou mee bezig de laatste weken?! Dit kost je 5 minuten per dag, maar bespaart je misschien wel 2 uur per dag en misschien zelfs een switch in je bewustzijn: doe ik wel wat ik echt belangrijk vind?

Voorbeeld planning

Nog één ding: om jou alvast op weg te helpen hier een voorbeeld planning en een Excel-sjabloon voor je scriptietraject.

Succes!


Hulp nodig bij het plannen van je scriptietraject?

Heb je moeite met plannen? Heb je behoefte aan een stok achter de deur bij het schrijven van je scriptie? Investeer in jezelf en schakel een professionele scriptiecoach in van de afstudeerconsultant. Neem direct contact op voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

scriptie-hulp

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen