Kies bij je sollicitatiegesprek de juiste kleur!
13 september 2016 
2 min. leestijd

Kies bij je sollicitatiegesprek de juiste kleur!

Na dagen lang bij de telefoon te hebben gewacht, is het eindelijk zo ver: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Nu moet je gaan nadenken over hoe je een sterke en blijvende eerste indruk achterlaat. Dit wordt voor een groot deel bepaald door je sollicitatieoutfit. Het dragen van de juiste kleuren speelt hierin een belangrijke rol.

Mensen (dus ook je potentiële werkgever) associëren kleuren onbewust met karaktereigenschappen. Daarom is het erg belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je wilt overkomen en dat je kleding op dat beeld is afgestemd. In dit bericht nemen we verschillende belangrijke kleuren onder de loep.

Bedrijfswaarden en bedrijfstak

Begin met je verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren.  Welke kleuren gebruiken zij in het bedrijfslogo? Voor welke waarden staan die kleuren? Bedenk ook goed in welke sector het bedrijf zit. Een formeler bedrijf, zoals een bank, hecht waarde aan formaliteit, loyaliteit en zakelijkheid. Pas je outfit daar dan ook op aan.

Bedrijven in een meer informele sector, een marketingbedrijf bijvoorbeeld, hecht weer waarde aan andere karaktereigenschappen. Zij willen zien dat je creatief, communicatief en inspirerend bent.  Kies daarom voor het dragen van meer opvallende kleuren.

Als je geen idee hebt van de waardes waar je mogelijk nieuwe werkgever waarde aan hecht, neem dan eens een kijkje bij de vestiging/kantoor. Zo kun je zien wat (en welke kleuren) het personeel  draagt als ze bijvoorbeeld aankomen of vertrekken van werk.

Veilige keuzes

Blauw en grijs zijn kleuren die tot de groep met veilige keuzes behoren. Alhoewel elke blauw- en grijstint eigen kleurassociaties met zich meebrengt, horen ze alleemaal tot dezelfde categorie.

Licht- en donkergrijs staan onder andere voor zakelijkheid en formaliteit, maar worden ook geassocieerd met afstandelijkheid, saaiheid en conservatisme. Met name donkerblauw staat voor loyaliteit, oprechtheid, en rust. De keerzijde van deze kleur is dat nagenoeg iedereen donkerblauw draagt bij een sollicitatiegesprek, waardoor je dus niet opvalt. Wil je toch graag in blauw gekleed? Kies dan voor een fellere kleur blauw. Hiermee straal je uit dat je modern bent en val je meer op.

Men draagt donkergrijs en donkerblauw vaak als kostuum of mantelpak. Lichtere tinten blauw en grijs zijn geschikt als overhemd of blouse.

Redelijk veilige keuzes

Ga je solliciteren in een iets minder zakelijke omgeving? Pas hier je kleding (en kleuren) dan op aan.  Rode tinten zijn bijvoorbeeld redelijk veilig (afhankelijk van de gelegenheid).  Hiermee val je meer op en kom je zelfverzekerd en krachtig over. De keerzijde is dat je ook agressief of dominant kunt overkomen.

Groen en bruin zijn ook kleuren die geen al te gekke associaties oproepen.  Groen staat voor betrouwbaarheid, eerlijkheid en geborgenheid. Bruin staat voor neutraliteit, degelijkheid en passiviteit. Het risico van beide kleuren is de ze ook oubollig kunnen overkomen.

Tot slot behoren zwart en wit nog tot het redelijk veilige spectrum. Zwart staat voor chique en elegant, maar kan ook onpersoonlijk en inspiratieloos overkomen. Wit staat voor betrouwbaarheid en oprechtheid. Beide kleuren worden vaak als overhemd gedragen.

Minder veilige keuzes

Voor de durfvallen zijn er de minder veilige kleurkeuzes. Deze kleuren zie je voornamelijk terug bij informele bedrijven en creatieve beroepen.

Paars staat voor creatief en inspirerend, maar wordt al snel als overdreven gezien. Door het dragen van geel kom je intelligent, communicatief en fris over. Een nadelige associatie is onbetrouwbaarheid. De kleur roze staat voor vrouwelijkheid en blijdschap, en wordt vaak als humoristisch ervaren.  Ook bij formele, zakelijke functies draagt men minder veilige kleuren. Deze kleuren zie je in dat geval terug in de stropdas en/of het pochet, sjaaltjes, etc.

Probeer bij een sollicitatiegesprek de kleur oranje te vermijden. Veel mensen ervaren deze kleur als schreeuwerig. Dit is geen karaktereigenschap waarmee je geassocieerd wilt worden, zeker niet bij een eerste ontmoeting.

De onderstaande kleurenkaart biedt een helpende hand bij het kiezen van de juiste kleur voor een sollicitatiegesprek.

kleurassociaties-zakelijk


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Robin Henriks van Schulte Herenmode.

Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?

scriptiehulp-scriptiecoach-afstuderen