De SPSS Chart Builder

De SPSS Chart Builder

Met de SPSS Chart Builder kun je grafieken maken. Om de Chart Builder te openen klik je in de menubalk bovenin op Graphs en vervolgens op Chart Builder. De Chart Builder opent in een apart venster (zie afbeelding onder).
 spss-chart-builder
De belangrijkste onderdelen hiervan zijn:
  • Gallery: voor elk type grafiek wordt een aantal variaties weergegeven. Dubbelklik op een icoon om een specifiek type grafiek te kiezen.
  • Variables list: de variabelen die je ook ziet in de data editor worden hier weergegeven.
  • 'Canvas': dit is het grootste gebied in het venster en hier wordt een preview weergegeven van de grafiek zoals je die tot nu toe hebt gebouwd.
  • Drop zones: deze gebieden in de canvas worden aangegeven met blauwe stippellijnen. Hier kun je variabelen naartoe slepen die je in de grafiek wilt hebben.
Er zijn twee manieren om een grafiek te maken in SPSS: de eerste is door de gallery met voorgedefinieerde grafieken te gebruiken en de tweede is door grafieken onderdeel voor onderdeel te bouwen. De gallery is het standaardtabblad (zoals weergegeven hier boven). Als je grafieken onderdeel voor onderdeel wilt bouwen ga je naar het Basic Elementstabblad. Elders in deze kennisbank wordt uitgelegd hoe je verschillende typen grafieken bouwt en bewerkt, waaronder de volgende typen:
Reactie plaatsen

Sneller afstuderen met een scriptiecoach?